Wykonanie
Krewetki ... pamiętam jak je
jadłam pierwszy raz, w sałacie, na sałacie - myślałam - po co, za co - to jest niejadalne, spróbowałam nawet nie gryząc, mam wrażenie, że połknęłam w całości jedną koktajlową i nie miałam ochoty na więcej.... Od tego czasu minęło jakieś 12 lat i bardzo dużo w moim życiu się zmieniło...Mój sposób na szybkie, dobre danie z wykorzystaniem
krewetek to po prostu duszone na
maśle, z
oliwą,
sosem sojowym,
czosnkiem,
chili i
pietruszką krewetki średnie, tygrysie, jumbo..Kupuję zamrożone, bo wg mnie to najwygodniejsze, poza tym nie przekonałam się do tych w całości, te oczki na mnie patrzące to nie jest to...Mam nadzieję, że na poniższych zdjęciach coś widać.. Ech - robię je telefonem, chyba najwyższa
pora zainwestować w sprzęt, dzięki któremu będziecie mogli zobaczyć dania, tak jak ja je widzę...Kroki niezbędne do wykonania dania:1. kup
krewetki :)2.
krewetki trzeba rozmrozić (chyba, że masz świeże)3. na patelnię wykładamy trochę
masła i
oliwy4. dokładamy
czosnek5. wkładamy
krewetki (odsączone z
wody)6. gdy będą chwilę podduszone dodajemy kilka kropel
sosu sojowego - nie musisz już dodawać
soli7. dodajemy
chili, może być suszone, bądź świeże8. pod sam koniec duszenia, a trwa to max 10-15 minut dodajemy
pietruszkę (dzisiaj dodałam
koperek)9.
krewetki podaję ze świeżą
bagietką, jest idealna do maczania w powstałym sosiku :)Smacznego!