ßßß Cookit - przepis na krewetkowo

krewetkowo

nazwa

Wykonanie

Krewetki ... pamiętam jak je jadłam pierwszy raz, w sałacie, na sałacie - myślałam - po co, za co - to jest niejadalne, spróbowałam nawet nie gryząc, mam wrażenie, że połknęłam w całości jedną koktajlową i nie miałam ochoty na więcej.... Od tego czasu minęło jakieś 12 lat i bardzo dużo w moim życiu się zmieniło...
Mój sposób na szybkie, dobre danie z wykorzystaniem krewetek to po prostu duszone na maśle, z oliwą, sosem sojowym, czosnkiem, chili i pietruszką krewetki średnie, tygrysie, jumbo..
Kupuję zamrożone, bo wg mnie to najwygodniejsze, poza tym nie przekonałam się do tych w całości, te oczki na mnie patrzące to nie jest to...
Mam nadzieję, że na poniższych zdjęciach coś widać.. Ech - robię je telefonem, chyba najwyższa pora zainwestować w sprzęt, dzięki któremu będziecie mogli zobaczyć dania, tak jak ja je widzę...
Kroki niezbędne do wykonania dania:
1. kup krewetki :)
2. krewetki trzeba rozmrozić (chyba, że masz świeże)
3. na patelnię wykładamy trochę masła i oliwy
4. dokładamy czosnek
5. wkładamy krewetki (odsączone z wody)
6. gdy będą chwilę podduszone dodajemy kilka kropel sosu sojowego - nie musisz już dodawać soli
7. dodajemy chili, może być suszone, bądź świeże
8. pod sam koniec duszenia, a trwa to max 10-15 minut dodajemy pietruszkę (dzisiaj dodałam koperek)
9. krewetki podaję ze świeżą bagietką, jest idealna do maczania w powstałym sosiku :)
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2012/09/krewetkowo.html