ßßß Cookit - przepis na Makaron i rydze w śmietanie z lubczykiem

Makaron i rydze w śmietanie z lubczykiem

nazwa

Wykonanie

Może mi zdradzicie swoje sposoby na ominięcie koszyka rydzów na straganie, hę? Przemknąć chyłkiem, odwrócić wzrok, wzruszyć ramionami i kupić gruszki? No tak, mam las pod samym nosem, a w zasadzie tuż za furtką. Cóż z tego, to park narodowy i grzybów zbierać nie można. Owszem grzybobrałam, od dzieciństwa przyuczana przez dziadka i ojca, ale dziś za dużo już lat minęło, by czuć się bezpiecznie z zebranymi okazami. A zatem bazarek kusi jak diabli... jak poradzić sobie z rydzami po 55zł za kilogram? no cóż, kupię niedużo, ledwie 200g, a i tak będzie uczta - rydze w śmietanie, z lubczykiem z ogrodu i miękkimi soczystymi orzechami włoskimi . To godne powitanie jesieni.
Grażyna Łobaszewska - znacie? dzwoni gdzieś? A "Czas nas uczy pogody"? mówicie, że Bem, że Soyka, ja jednak pamiętam tę piosenkę przede wszystkim z wykonania Łobaszewskiej. Wokalistka, która przestała być grana, zniknęła na dłużej ze stacji radiowych oto pojawiła się z nową płytą "Przepływamy" wydaną przez SONY. Przez lata dobijali się do niej tekściarze i kompozytorzy, wolała sięgać po klasykę - Niemena, kolędy. Bywaja jednak uparci faceci - Darek Janus z katedry jazzu w Katowicach zjawił się z teczką nut, napisanych specjalnie dla niej i zaśpiewała, ale jak! Energii na niej jak diabli, świetny duet z Kubą Badachem w "Nad rzeką marzeń", czy "Celebruję każdy dzień", ale i spokoju w niej wiele, jak w "Stay by me" z Floydem Anthonym Pfiferem, czy w zachwycającym "Synku".
Po -nastu latach podrapany, przepalony głos Łobaszewskiej zaskakuje świeżą energią. Pewnie wolałabym, nieco więcej jazzowych klimatów, ale łazi za mną od kilku dni ta płyta i tylko żałuję, że jeszcze nie za wiele mogę podlinkować. Płyta w zaskakująco przyjaznej cenie (ok 35zł). Póki co dostępny do słuchania w YT "Tyle tego masz" - no to ładujcie baterie!
Z Łobaszewską w tle rozpalamy kominek, w ciepłych skarpetach siadamy na kanapie, łuskamy młode orzechy włoskie. Jadacie? świeże orzechy laskowe, czy włoskie wciągają jak nałóg. Soczyste i kruche, nim całkiem wyschną, jeszcze daje się ściągać z nich białą skórkę. Zjadamy ich po kilka kilogramów miesięcznie, łup łup. Czasem połówkę wrzucimy naszemu papugowi, już po chwili pozostaje zostaje pusta skorupka.
Trochę mi głupio, że rydze, o których dziś piszę to takie proste danie, naprawdę - nic skomplikowanego, od rydze w śmietanie. Nie trzeba wznosić się na wyżyny sztuki kulinarnej, wystarczy patelnia i garnek, kilka podstawowych składników... Rydze nie są gładkie w smaku jak podgrzybki, nieco ostrzejsze, jędrne, wspaniałe! Lubię gdy są lekko chrupkie, w zestawieniu z korzennym smakiem lubczyku mogą być niezłym jesiennym afrodyzjakiem lub comfort food, którego uroki doceniamy w jesienne, chłodniejsze dni. Jadacie lubczyk? Rośnie jak szalony na parapecie okiennym, czy skrawku własnej ziemi, potrzebuje tylko deszczu, a pachnie i smakuje w zupach obłędnie!
Rydze w śmietanie to klasyka najprostszej polskiej kuchni. Z lubczykiem, młodymi orzechami i szalotką stają się wyśmienitym sosem do makaronu, oczywiście najlepiej domowego . Tym razem z zrobiłam je jednak z calamarati rigati, które przyjechały do mnie spod Wenecji.
200g świeżych rydzów - wybierz mniejsze okazy
1 łyżka masła
2 szalotki
100g śmietany kremówki 36%
spora gałązka świeżego lubczyku
sól, pieprz do smaku
młode orzechy włoskie
Oczyść i umyj grzyby. Te nieduże pozostaw w całości, większe przekrój na pół. Na łyżce masła zeszklij pokrojone w piórka szalotki. Dodaj rydze, przykryj patelnię pokrywką i duś na niewielkim ogniu ok 15 minut. Gdy grzyby nieco zmiękną (ale pozostaną jędrne), dodaj śmietanę i drobno posiekany lubczyk, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i podsmażaj chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
Osobno ugotuj makaron al dente Do grzybów dodaj 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu, a po chwili wrzuć odcedzony makaron. Zamieszaj i wykładaj na talerze.
Podawaj posypane młodymi orzechami włoskimi - pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2012/10/makaron-z-rydzami-i-lubczykiem.html