Wykonanie
Składniki:- 150g
makaronu o smaku
grzybowym- 2 garści
suszonych grzybów- 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich- 150ml
śmietany kremówki- 2 łyżki
masła- ząbek
czosnku-
sól i
pieprz- starty
parmezan- świeża
bazylia lub
oreganoSposób przygotowania:1.
Grzyby moczymy w wodzie przez ok. 2 godz., po tym czasie odsączamy (ok. 1 szklanki płynu pozostawiamy do sosu) i kroimy na mniejsze kawałki.2. Na
maśle podsmażamy
grzyby, zmiażdżony
czosnek,
orzechy, następnie dodajemy wcześniej pozostawiony
wywar grzybowy i gotujemy ok. 15-20 min. Później wlewamy
śmietanę, przyprawiamy
solą i
pieprzem, chwilę gotujemy.3.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, przekładamy do garnka, wlewamy do niego
sos grzybowy, zagotowujemy, przyprawiamy jeszcze do smaku. Gotowy wykładamy na talerze, posypujemy
parmezanem i
ziołami.