Wykonanie
Składniki2 porcje50 g
suszonych borowików lub podgrzybków1/2 szklanki połówek
orzechów włoskich1/2 szklanki listków świeżej
bazylii1/2 szklanki listków świeżej
szałwii (lub 2 łyżeczki suszonej)100 ml
śmietanki kremówkisól i świeżo zmielony
czarny pieprz100 g
makaronu o smaku
grzybów leśnych2 łyżki
masła2 ząbki
czosnku, pokrojone na cienkie plasterki1/2 szklanki tartego
ParmezanuPrzygotowanie
Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną
wodą i odstawić na 30 - 60 minut do namoknięcia.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić na suchej patelni. Przygotować
bazylię i
szałwię (większe liście pokroić). Do miseczki włożyć
orzechy,
bazylię,
szałwię, wlać
śmietankę kremówkę. Doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przykryć i trzymać w cieple.
Grzyby odsączyć, pozostawiając około 1/4 szklanki
wywaru. Większe
grzyby pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni, na małym ogniu rozgrzać
masło, dodać
czosnek, lekko zrumienić. Dodać
grzyby i mieszając smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę. Wlać
wywar z
grzybów,
śmietankę razem z
ziołami (pozostawić kilka świeżych listków do dekoracji). Przykryć i dusić przez około 2 minuty. Wymieszać z
makaronem, podawać z tartym
Parmezanem, udekorowane listkami
ziół.