Wykonanie
Prosty, szybki, meeega pyszny! Zaledwie kilka prostych składników. Właśnie za to kocham
makarony… i
boczek :) Zawsze można z nich wczarować coś smacznego. Nawet jak się ma niewiele czasu.Składniki
boczek, 100 g
szalotka, 1 szt.
czosnek, 2 ząbki
cukinia, 150 g
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzśmietana kremówka (30%), 150 mltarty
parmezan, 4 łyżki
orzechy włoskie, garśćświeża
bazylia, kilka liści
makaron długie wstążki, 150 gSposób przygotowania
Boczek pokroić w kosteczkę i smażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną
szalotkę i
czosnek. Chwilę smażyć.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z
wody. Wrzucić na patelnię. Dusić 5 minut. Przyprawić
solą i
pieprzem. Z
solą należy uważać, ponieważ
boczek nadaje już smak.W międzyczasie
makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zminą
wodą.Do
boczku i
cukinii wlać kremówkę i wsypać 3 łyżki
parmezanu. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekane
orzechy i
makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerze. Posypać
parmezanem i listkami
bazylii.