ßßß
Prosty, szybki, meeega pyszny! Zaledwie kilka prostych składników. Właśnie za to kocham makarony… i boczek :) Zawsze można z nich wczarować coś smacznego. Nawet jak się ma niewiele czasu.Składnikiboczek, 100 gszalotka, 1 szt.czosnek, 2 ząbkicukinia, 150 gsól morska, świeżo mielony czarny pieprzśmietana kremówka (30%), 150 mltarty parmezan, 4 łyżkiorzechy włoskie, garśćświeża bazylia, kilka liścimakaron długie wstążki, 150 gSposób przygotowaniaBoczek pokroić w kosteczkę i smażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę smażyć. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z wody. Wrzucić na patelnię. Dusić 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ boczek nadaje już smak.W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zminą wodą.Do boczku i cukinii wlać kremówkę i wsypać 3 łyżki parmezanu. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać posiekane orzechy i makaron. Wymieszać. Przełożyć na talerze. Posypać parmezanem i listkami bazylii.