ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szparagami i szynką parmeńską w sosie śmietanowym - Buszująca w kuchni

Makaron ze szparagami i szynką parmeńską w sosie śmietanowym - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
makaron uszka, 75 g
zielone szparagi, 4 sztuki
szynka parmeńska, 2-3 plastry
szalotka, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
śmietana kremówka (30%), 100-120 ml
tarty parmezan, 1 łyżka
pieprz biały i czarny
świeża bazylia, garść
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
Zdrewniałe części szparagów oderwać. Końcówki obrać. Pokroić ukośnie w plastry o grubości 5-8 mm (poza główkami). Gotować 10 minut w osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę szynkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek. Po 2 minutach wlać śmietanę. Wsypać szparagi. Przyprawić białym pieprzem. Kiedy sos zacznie delikatnie gęstnieć dodać makaron i parmezan. Na koniec wymieszać z posiekaną bazylią.
Przełożyć na talerz. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypać parmezanem. Ozdobić główkami szparagów.
tramadol online
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/makaron-ze-szparagami-i-szynka-parmenska-w-sosie-smietanowym