Wykonanie
Klasyk, ale może akurat ktoś z Was nigdy nie próbował -
makaron z
pomidorami (u mnie koktajlowymi),
tuńczykiem i
czosnkiem. Ja najbardziej lubię w takim wydaniu właśnie tagliatelle lub farfalle :)
SKŁADNIKI: (na 2-3 porcje)ok 20 dag
makaronu suchego
pomidorki koktajlowe lub zwykłe (można użyć też
pomidorów w puszce)1 puszka
tuńczyka w sosie własnym3 ząbki
czosnku2 łyżki
masłaśmietanka 30% (kilka łyżek, tyle żeby sos zrobił się kremowy)
pieprz,
sól,
suszone oregano,
bazylia,1.
Makaron ugotować al dente.2.
Pomidorki pokroić, przesmażyć na
maśle, dodać
tuńczyka i przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy, poddusić jeszcze chwilę. Zaciągnąć
śmietanką.