Wykonanie
Robiąc porządki w zamrażalce, przed załadowaniem jej nowymi zapasami, znalazłam torebkę z mrożonymi
kurkami. Od razu wpadł mi do głowy przepis, na
makaron z
cukinią i
kurkami. Jak to dobrze, że wszystkie składniki miałam w lodówce i nie musiałam nigdzie wychodzić ;)
Makaron robi się błyskawicznie, bo praktycznie zajmuje on tyle czasu, ile
makaron potrzebuje na ugotowanie się. Resztę przygotowujemy podczas jego gotowania. Do przepisu wykorzystałam
makaron z
mąki z pełnego przemiału , który dostałam w ostatniej paczce od firmy Czaniecki . Jest pyszny i co najważniejsze, nie robi się z niego klucha po ugotowaniu. Polecam zarówno
makaron jak i przepis :)
'makaron z
cukinią i kurkami'Składniki:- połowa średniej wielkości
cukinii- szklanka
kurek- 1 łyżka
masła- 1 łyżka oleju/oliwy- 5 łyżek
śmietany kremówki- 1
żółtko-
sól,
pieprz-
makaron tasiemka Czaniecki
Do garnka wlać
wodę i ugotować
makaron wg przepisu.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż. Odciąć końcówki i pokroić, obieraczką do warzyw, na cienkie paski.
Kurki (świeże) płuczemy pod bieżącą
wodą i suszymy na durszlaku, czyścimy. (mrożone-wrzucamy na gorącą patelnię).Na patelni rozpuścić
masło z olejem. Dodać
kurki (większe kroimy na mniejsze kawałki). I podsmażamy. Dodać paski
cukinii i delikatnie posolić. Przesmażyć tak, aby na patelni nie było
wody.W szklance wymieszać
śmietanę z
żółtkiem,
solą i
pieprzem. Odstawić.
Makaron odcedzić i delikatnie przepłukać pod zimną
wodą. Wrzucić na patelnię do
cukinii i
kurek. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wlać
śmietanę z
żółtkiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki postawić na małym ogniu i mieszać, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić, jeśli to konieczne, do smaku.Smacznego!
___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/