Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na obłędne drożdżówki z
budyniem i słodziutkimi kawałeczkami
ananasa. Całość polana lukrem i oprószona wiórkami kokosowymi. Nie sposób im się oprzeć. Delikatne mięciuteńkie
ciasto drożdżowe, to dokładnie to samo, które znane Wam już jest z przepisu na kołaczyki z
serem (klik). Środek to moja wariacja smakowa. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:570g
mąki pszennej250 ml letniego
mleka lub
mleczka kokosowego100g
masła2 kopiate łyżki
serka mascarpone2
jajka6 łyżek
cukru40g świeżych
drożdży lub 14g suszonych1 szczypta
soliDrożdże rozmieszać dokładnie z
cukrem i połową
mleka i odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym
mlekiem i
serkiem mascarpone (rózgą lub
rogalką). Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać
mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki.Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok 1 , 5-2 godz w zależności od temperatury).Składniki na nadzienie:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe (bez
cukru)750ml
mleka1
żółtko4 łyżki
cukru1 łyżka
masłaponadto:1
białko1 puszka
ananasakokos do posypania
lukier do polaniaPół litra
mleka zagotować z
masłem.
Żółtko, budynie i
cukier dokładnie rozmieszać w 150ml
mleka a następnie wlać na gotujące się
mleko. Cały czas mieszając zagotować. Następnie wystudzić.
Ananasa odcedzić i pokroić na małe kawałeczki.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i lekko wyrobić. Podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 8 części (w
sumie wyjdzie 16 drożdżówek).Z kawałeczków formować okrągłe bułeczki (kulki) i układać je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić do napuszenia na 20-25 minut. Po tym czasie małą szklaneczką a właściwie jej dnem zrobić w każdej bułeczce wgniecenie. Posmarować bułeczki roztrzepanym
białkiem i nałożyć do każdej z nich po łyżce wystudzonego budyniu, a na wierzch poukładać kawałki
ananasa. Znów zostawić do napuszenia na 15 minut.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temp. 200 stopni.Po upieczeniu przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem oraz posypać
kokosem. Podobnie upiec pozostałe 8 sztuk. Smacznego.


