Fenomenalne ciasto! To jest zdecydowanie najlepsze ciasto kokosowe jakie jadłam kiedykolwiek. Idealnie kremowa masa z chrupiącymi migdałami i kokosem. Pyszne po prostu pyszne! Koniecznie musicie go zrobić. Doskonale się sprawdzi również w formie tortu. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej od namoczenia kokosu w likierze, upieczenia biszkoptu i podsuszenia biszkopcików.... Na drugi dzień już jest szybciutko ;) Przepis znalazłam na blogu Moje kuchenne smaki . Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru6 łyżek mąki tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki ciepłej wodyszczypta soliBiałka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na gęstą masę. Następnie do już gęstej i lśniącej piany dodajemy kolejno żółtka i wodę. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (24x35cm).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.Składniki na masę kokosową:200g wiórek kokosowych1 szkl likieru jajecznego advocat (klik)200g płatków migdałów200g białej czekolady500ml śmietany kremówki180g biszkoptówponadto:3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (kilka łyżek)Wiórki kokosowe zalać likierem jajecznym, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Biszkopty wyjąć z paczki i rozłożyć je na płasko tak by również przez noc lekko się podsuszyły.Następnego dnia zmiksować je lub dokładnie pokruszyć.Ze śmietany odlać 1/2 szklanki i podgrzać ją razem z czekoladami do momentu ich rozpuszczenia.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno.Migdały wymieszać dokładnie z biszkoptami, wlać rozpuszczone czekolady i dodać namoczony kokos. Na koniec dodać ubita kremówkę i dokładnie wymieszać.Biszkopt posmarować dżemem lub konfituraporzeczkową, na to wyłożyć masę kokosową i wyrównać. Wstawić do lodówkiSkładniki na masę śmietanową:500ml śmietany kremówki2 śmietan fixy (opcjonalnie)2 łyżki cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (można usztywnić ją dodatkowo śmietan fixem). Masę śmietanową wyłożyć na masę kokosową. Wyrównać i posypac obficie kokosem i płatkami migdałów.Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego :)