Wykonanie

Potężna dawka
słodyczy :) Jeśli lubicie słodkie mocno kajmakowe ciasta ta propozycja jest dla Was :)Krem przygotowany na bazie
mleka w proszku, kajmak i orzeszki. Całość przełamana kwaskowym
dżemem porzeczkowym. Ciasto znalazłam na blogu Słodkie fantazje . Polecam :)Składniki na
biszkopt:8 dużych
jajek200g
cukru180g
mąki pszennej tortowej24g
kakao (ok 1/3 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo partiami dosypywać
cukier. Miksować cały czas do momentu uzyskania sztywnej błyszczącej piany. Następnie wciąż nie przerywając miksowania dodawać po
żółtku. Do masy dodać powoli
mąkę z
kakao mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Blaszkę 20x20 (choć może być też troszkę większa (20x27) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 35 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić i przeciąć na 4 blaty. Można również składniki ciasta podzielić na dwie części i
biszkopt upiec na dwa
razy, a następnie każdy z nich przeciąć wzdłuż na dwa blaty. W
sumie powinniśmy
mieć 4 blaty.Składniki na krem
mleczny:180ml
mleka200g
masła200g
cukru1 łyżeczka pasty z
waniliiok. 2 i 2/3 - 3 szkl
mleka w proszku (niepełne lepiej wsypywać stopniowo)ponadto:510g masy kajmakowej300g
dżemu z czarnej porzeczki100g
orzeszków ziemnych do posypania
Mleko zagotować z
masłem, dodać
cukier. Dokładnie rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt
waniliowy i powoli wsypywać
mleko w proszku. (Krem zgęstnieje w miarę stygnięcia). Całość dokładnie zmiksować na gładki krem.Teraz przystępujemy do składania ciasta w całość:Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę
dżemu. Na to wykładamy połowę kremu
mlecznego.Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy go drugą połową
dżemu. Na to wykładamy 2/3 masy kajmakowej i przykrywamy trzecim blatem. Na trzeci blat wykładamy drugą połowę kremu
mlecznego i przykrywamy go ostatnim blatem. Smarujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy siekanymi orzeszkami. Ciasto schładzamy.Smacznego :)

