Wykonanie

Pleśniak to jedno z tych ciast, które od pierwszego upieczenia stało się jednym z moich ulubionych. Kruche, niezbyt słodkie ciasto połączone z kwaskowym
dżemem porzeczkowym to jest to! Bardzo szybko się je robi i
mogę zapewnić, że jeden, dwa a nawet trzy kawałki do spróbowania na raz to zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z moje wypieki .SKŁADNIKI200 g
masła4 duże
jajka3 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 szklanki
cukru + 2 łyżkiszczypta
soli2 łyżki
kakaosłoik gęstego
dżemu z czarnej porzeczkiZimne
masło posiekać z
mąką,
proszkiem do pieczenia, szczyptą
soli, 2 łyżkami
cukru i 4
żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki
kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W międzyczasie z
białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki
cukru. Blachę o wymiarach 24 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz kolejno ścierać na tarce schłodzone ciasto. Na początek pierwszą jasną część, następnie rozsmarować
dżem porzeczkowy a później zetrzeć ciemne ciasto i przykryć je ubitą pianą. Na sam koniec zetrzeć ostatnią jasną część. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.Smacznego :)