Wykonanie
Puszysty, kremowy i obłędnie przepyszny, nie potrafię mu się oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku. Gorąco polecam wszystkim łasuchom!

Składniki:
Biszkopt:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 1/4 szklanki
kakao,- 6 jaj,- szczypta
soli,- 3/4 szklanki
cukru,- łyżeczka
proszku do pieczenia.Krem:- 2 opakowania budyniu
waniliowego,- 0,5 l
mleka,- 6 łyżek
cukru,- kostka
masła,- łyżka
kakao.
Orzechy:- kostka
masła,- 0,5 szklanki
cukru,- 2 łyżki
miodu,- 300 g
orzeszków ziemnych.Wykonanie:
Biszkopt:1.
Żółtka ucieram z
cukrem i
cukrem wanilinowym na kremową, jednolitą masę, a do
białek dodaję szczyptę
soli i ubijam na sztywną pianę.2. Do utartych
żółtek przesiewam
mąkę oraz dodaję
proszek do pieczenia i
kakao. Całość dokładnie miksuję. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodaję
białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelewam do formy, piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony i ostudzony
biszkopt przecinam na dwie części (dwa blaty).3. Krem: Przygotowuję
budyń z połowy
mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem 6 łyżek
cukru i łyżki
kakao.
Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram
masło na gładką masę. Do
masła dodaję
budyń i miksuję na gładka masę. Jeśli w kremie pojawiły się grudki, dodaję odrobinę
mleka i miksuję.4.
Biszkopt przecinam na pół. Nakładam wszystkie składniki w następującej kolejności:
biszkopt krem,
biszkopt krem, karmelizowane
orzechy.5.
Orzechy: W garnku topię
masło, a następnie dodaję do niego
cukier i
miód. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodaje
orzechy. Chwile podgrzewam i studzę. Ostudzoną, ale wciąż płynną masę przelewam na warstwę kremu. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 2h.