Wykonanie

Tak wiem...
pisałam już setki
razy, że kocham serniki :) Chyba nigdy mi się nie znudzą :) Dzisiejsza propozycja to istna rozkosz dla amatorów
kokosa ;) Sernik o tym smaku już pojawił się na blogu tutaj (klik). Masa serowa dzisiejszego powstała w oparciu o ten właśnie przepis, jednak nie obyło się bez zmian ;) Spód sernika to trzy warstwy: michałkowa, wiśniowa i orzechowa. Całość zwieńczona czapą frużeliny wiśniowej. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na spód michałkowy:180g
biszkoptów100g michałków (ciemnych)80g
orzechów włoskich20g wiórek
kokosowych100g miękkiego
masłaBiszkopty zmielić na pył. Dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą
ciasteczkową wylepić dokładnie dno i boki. Wstawić do lodówki na 30 min.Składniki na spód
orzechowy:100g miękkiego
masła100g drobniutko posiekanych
orzechów włoskich100g
mąki pszennej100g
cukruponadto:240g
konfitury wiśniowej niskosłodzonej lub frużelinyWszystkie składniki
spodu orzechowego dokładnie wymieszać. Powinno nam powstać coś w rodzaju orzechowej kruszonki.Tortownicę wyjąć z lodówki. Na dnie rozsmarować konfiturę/frużelinę
wiśniową. Na niej pokruszyć kruszonkę
orzechową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.W tym czasie przygotować masę
serową.Składniki na pastę
kokosową:200g
wiórków kokosowych3 łyżki
cukru pudruWiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać
cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej
śmietany.Składniki na masę
serową:pasta kokosowa (całość)1000g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego170g
śmietany kremówki 30%100ml
likieru malibu4
jajka100g wiórek
kokosowych50g rozpuszczonego
masła1 szkl.
cukru pudru1 łyżka budyniu
śmietankowegoWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę
serową wylać na podpieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika. Zmniejszyć od razu temp. do 170 stopni i piec ok 55 min.Upieczony sernik wystudzić najlepiej przez całą noc.Składniki na frużelinę
wiśniową:430g
wiśni250ml
wody1-1,5 łyżki
cukru2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanejodrobinka zimnej
wody3-4 łyżeczki
soku z cytrynyponadto:
wiórki kokosowe do dekoracji
Wiśnie,
wodę i
cukier umieścić w rondelku i chwilę gotować.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie i wlać na gotujące się
wiśnie. Szybko mieszając zagotować. Dodać do smaku
sok z cytryny. Przestudzić. 3/4 frużeliny wyłożyć na wierzch sernika. Jego brzeg obsypać wiórkami kokosowymi. Pozostałą frużelinę podawać bezpośrednio polewając dodatkowo kawałek sernika na talerzyku (w razie konieczności minimalnie ją podgrzać).Smacznego :)


