Wykonanie

Muffinki są bardzo wdzięcznymi wypiekami zarówno jeśli chodzi o smak jak i prostotę ich wykonania. Dzisiejsza propozycja została wykonana rączkami 7-latki :) To prezent dla Babci z okazji jej Święta ;) Mocno
czekoladowe z delikatną łatką masy serowej. Wilgotne i słodkie. Przepis Basi Ritz. Polecam :)Składniki na 12 muffinek:200g
cukru200g
mąki pszennej30g
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli250ml
wody80ml
oleju (np.
sojowy klik)1 łyżeczka
białego octu winnego50g posiekanej
gorzkiej czekoladySkładniki na masę
serową:200g
serka kremowego typu philadelphia60g
cukru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (klik)Wszystkie składniki masy serowej dokładnie utrzeć łyżką i odstawić na czas przygotowywania ciasta.Wszystkie składniki suche wymieszać.
Olej wymieszać z
wodą i
octem i dodać do suchych składników. Wymieszać krótko, ale dokładnie. Na koniec dodać posiekaną
czekoladę i wymieszać raz jeszcze. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masę ponakładać do 3/4 wysokości foremek, a na wierzch każdej z nich nałożyć łyżeczką lub workiem cukierniczym masę
serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp 175-180 stopni.Smacznego :)

