Wykonanie

Kourabiedes (κουραμπιέδες) to cudownie pyszne
ciasteczka, idealnie kruchuteńkie, wprost rozpływające się w ustach. Piecze się je tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia w Grecji. Uwierzcie - można się w nich zakochać. Z podanej porcji wyjdzie Wam ok 35
ciasteczek ale zdradzę wam sekret, że jak zrobicie z podwójnej porcji to i tak znikną w sekundzie. One uzależniają! Przepis znalazłam na stronie " Pod siódmym niebem " i polecam Wam baaardzo :)Składniki:300g
mąki pszennej (jeśli dajemy
wodę różaną to ciut więcej)90g
masła175g
spry (lub
margaryny)*60g
cukru pudru1
żółtko1-2 łyżki
brandy1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
płatków migdałów lub drobno posiekanych obranych1 łyżeczka
cukru waniliowego (klik)20 ml
wody różanejponadto:
cukier puder do posypania*
spry to rodzaj bezwonnego tłuszczu u nas ciężko dostępny. Obecnie do kupienia na Cyprze ;) Można go zastąpić
miękką margarynąMasło i
spry (lub
margarynę) ucieramy, dodajemy obydwa
cukry, a następnie
żółtko,
wodę różaną i
brandy. Na końcu dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i drobno posiekane (nie zmielone!)
migdały. Ciasto dokładnie wyrobić, ulepić kulę i odstawić na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie przełożyć na oprószony
mąką blat i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu natychmiast grubo posypać
cukrem pudrem. Wystudzić. Smacznego :)

