Wykonanie

Podzielę się dzisiaj z
Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to
drożdżowy placek z masą
makową i
bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTVBlacha : 20x28

Do tej wersji potrzebne są :-
maka pszenna - 500g-
żółtka - 6 szt.- masa makowa - 850g- kostka
margaryny - 250g-
cukier puder - 250g-
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Polewa czekoladowa3 czubate łyżki
cukru pudru3 łyżki gorącej
wody2 łyżki
kakao2 łyżki
masłaW garnuszku mieszamy
cukier puder,
kakao i
wodę. Podgrzewamy masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy
masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto.

Wysypujemy na stolnicę
mąkę z
proszkiem do pieczenia , wbijamy same
żółtka ,
miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie dzielimy ciasto na pół.Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy
masłem , posypujemy lekko
bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę
makową z
bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch ( można urywac po kawałku i przyklejac tak, aby
mak był zakryty)

Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto
polewą czekoladową.