Wykonanie

Uwielbiam baklave.... Gdy byłam w Turcji lub za każdym razem jak jestem w Bułgarii zajadam się tym smakołykiem bez opamiętania. Dlatego ten sernik po prostu musiałam zrobić! I nie żałuję. Wychodzi cudownie kremowy, mokry z ogromną ilością chrupiących
orzechów,
ciasta filo i słodziutkiego
miodu... Pyszności! Polecam Wam i to baaardzo :)Składniki na masę
serową:500g
twarogu zmielonego trzykrotnie,
serka philadelphia, lub
serka wiaderkowego250g
jogurtu greckiego3/4 szkl.
cukruszczypta
soli3
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoponadto:ok 10-14 płatów
ciasta filo110g
masła rozpuszczonegogarść siekanych
orzechów i
pistacji do posypaniaWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować na gładko.Składniki na
syrop miodowy:150g
cukru1 szkl
wody180ml
miodu1/4 łyżeczki
cynamonuCukier,
wodę i mód zagotować, a następnie podgrzewać w rondelku przez ok. 20-25 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać
cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Składniki na masę
orzechową:170g
orzechów (pistacje+orzechy włoskie+orzechy laskowe+migdały bez skórek)2 szczypty
soli3/4 łyżeczki
cynamonu1/2 szkl
syropu miodowegoOrzechy uprażyć na suchej rozgrzanej patelni. Gdy będą jeszcze gorące wysypać je na ściereczkę i zawinąć. Uderzając o blat lub gniotąc ręką ściskać chwilę by pozbyć się skórek. Powinny ładnie odpadać. Przebrać
orzechy, skórki wyrzucić. Zmiksować blenderem lub drobniutko posiekać. Wymieszać z
solą i
cynamonem. Dodać
syrop miodowy i wymieszać raz jeszcze.Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz w taki sposób by brzegi papieru wystawały na zewnątrz. Boki natłuścić.Płaty
ciasta filo wyjmować pojedynczo z opakowania gdyż bardzo szybko obsychają (w trakcie smarowania jednego reszta powinna być zawinięta)Płat
ciasta filo posmarować z obydwu stron rozpuszczonym
masłem i składać go na pół po przekątnej tak by rogi się nie stykały. Układać w tortownicy w taki sposób by rogi wystawały ponad jej brzeg. W podobny sposób smarować i układać pozostałe płaty ciasta (dwa z nich odłożyć na później na wierzch).Na dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy serowej. Ułożyć w kilku miejscach cześć nadzienia
orzechowego, następnie zalać masą
serową i znów nadzienie
orzechowe układać "kupkami". I tak do wykorzystania
sera i
orzechów.
Ciasto filo wystające poza brzegi blaszki zawinąć do wewnątrz tak by przykryło częściowo wierzch sernika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 70 minut w temp 160 stopni. Po tym czasie sernik powinien być ścięty brzegami (środek niekoniecznie ;)Następnie wcześniej odłożone dwa płaty cista filo smarujemy obustronnie
masłem, składamy tak jak poprzednio i układamy niedbale na środku. Polewamy kilkoma łyżeczkami
syropu miodowego i posypujemy garścią siekanych
orzechów. Wstawiamy do tej samej temperatury i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione (jeśli nie jest można chwilkę włączyć opiekanie). Studzić w wyłączonym piekarniku, a następnie całą noc w lodówce.Podawać krojąc w kawałki, które polewamy na talerzyku
syropem miodowym (jeśli nam zgęstnieje leciutko go podgrzewamy przed podaniem). Smacznego :)


