Wykonanie

Deser ten zobaczyłam na ArtKulinaria blisko dwa lata temu, jednak dopiero dziś go zrobiłam... Tak, tak... nigdy wcześniej nie
jadłam crème caramel i to jest moje wielkie niedopatrzenie. Jest to klasyk wśród francuskich deserów, cudownie kremowy, delikatny i pyszny. W podstawowej wersji tylko właśnie z karmelem, ale często można spotkać wariacje na jego temat. U mnie dzisiaj wzbogacony właśnie o
śliwki gotowane w
czerwonym winie. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na karmel:80g
cukru2 łyżki
wodyCukier wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, dodać
wodę i karmelizować. Gdy już osiągnie piękny złoty kolor przelać po odrobinie na dno do 8 małych kokilek. Odstawić do zastygnięcia.Składniki na krem:250ml
śmietany kremówki 30%125 ml
mleka1 mała
laska wanilii50g
cukru160g
żółtek (ok 8 szt dużych)Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Śmietanę podgrzać razem z
mlekiem i ziarenkami wyskrobanymi z
wanilii. Uważać żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
Żółtka utrzeć dokładnie z
cukrem. Powinien się rozpuścić. Masę
śmietanową przelać do
żółtek mieszając cały czas rózgą. Gdy jest dokładnie wymieszana przelać ja do kokilek w których wcześniej zastygał karmel. Kokilki przykryć folią i wstawić do blaszki wypełnionej gorącą
wodą. Powinna ona sięgać przynajmniej do połowy wysokości kremu w kokilkach ale najlepiej jak jest do pełnej jego wysokości. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 40 minut. Po tym czasie kokilki wyjąć, usunąć z każdej folię, wystudzić i wstawić do lodówki.Składniki na
sos śliwkowy:200g suszonych
śliwek300ml czerwonego
wytrawnego wina50g
cukrusok i skórka z 1/2
cytryny1 szczypta
cynamonu1
goździkWino,
cukier,
przyprawy, sok i
skórkę z cytryny doprowadzić do wrzenia. Wrzucić
śliwki i gotować na małym ogniu do momentu aż
śliwki napęcznieją i zmiękną. Wówczas wyjąć je łyżką cedzakową, a pozostały sos gotować jeszcze chwilę do momentu aż uzyska konsystencję
syropu. Wówczas zdjąć z ognia, dodać
śliwki i odstawić do wystudzenia.Creme carmel wyjmować z kokilek zanurzając je na chwilę we wrzątku. Wykładać "do góry dnem" na talerzyku, układać dowolną ilość
śliwek i sosu. Smacznego :)

