Wykonanie
Lody z pieczonych
śliwek. Dużo soku, dużo czerwonego miąższu
śliwkowego :-). Piękny pastelowy
śliwkowy kolor otrzymamy tylko ze
śliwek o ciemnoczerwonym miąższu (
lody można wykonać z każdych
śliwek, lecz kolor będzie inny).
Lody na bazie znanej jako filadelfijska ('philadelhphia style ice cream') lub amerykańska, nowojorska - w każdym razie na pewno pochodząca z Ameryki ;-). Są to
lody bez
jajek, powstałe bez gotowania budyniu (więc szybciej), których podstawą jest
śmietana kremówka. Nie są to takie pierwsze
lody na Moich Wypiekach, lecz baza na kremówce nie jest moja ulubiona - jestem zdecydowanie fanką tradycyjnych
lodów na żółtkach.
Lody są pyszne, delikatne, lekko słodkie - może będą Wasze ulubione?Składniki:1 kg
śliwek (o ciemnoczerwonym miąższu, np. odmiana ' black diamond ')500 ml
śmietany kremówki 36%125 ml (pół szklanki)
mleka 3,2%pół szklanki
cukru (lub więcej, do smaku)świeżo wyciśnięty sok z połowy
cytrynyŚliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (by łatwiej
potem z niego zlać
sok owocowy), rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180 - 200ºC przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić. Zmiksować (razem z
sokiem pozostałym w formie) w mikserze kielichowym lub przy pomocy blendera do otrzymania
śliwkowego puree. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek, wymieszać z
sokiem z cytryny, odstawić.W garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę,
mleko i
cukier. Podgrzewać, do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika. Wymieszać z przetartym
śliwkowym puree. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej (przez minimum 12 godzin).Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilkanaście (minimum 6) godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i by
lody były bardziej puszyste. Zamrozić.Smacznego :-).