ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Powidła są dobre wówczas gdy zrobione są z bardzo dojrzałych śliwek, właściwie to lekko pomarszczonych :) Są słodkie i szybko się wysmażą. Hm... szybko tzn. 8 - 9 godzin.
śliwki węgierki (10 litrowe wiaderko - około 4 - 5 kg)
1 łyżka kwasku cytrynowego
1 kg cukru (opcjonalnie)
Śliwki myję i odsączam na durszlaku następnie dryluję i przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Przekładam do garnka z grubym dnem, dodaję kwasek. Doprowadzam do wrzenia i wysmażam na małym ogniu mieszając co 0,5 godz. by się nie przypaliły.
1 dzień 4 godziny
2 dzień 3 godziny
3 dzień 1 godzinę od zagotowania
Próbuję jeśli są bardzo kwaśne dodaję cukier i wysmażam jeszcze 0,5 godz. Przekładam do czystych słoiczków. Zakręcam i pasteryzuję 10 min. od zagotowania.
Ps. lubię je przemielić ponieważ nie plączą mi się skórki między zębami.
Jeżeli nie macie czasu na długotrwałe wysmażanie, można to przyspieszyć dodając zamiast zwykłego cukru - cukier żelujący. Wystarczy je wtedy przesmażyć 4 godziny dodać cukru żelującego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, zagotować i przekładać do słoików.
Nie mogłam się oprzeć ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/09/powida-sliwkowe.html