Wykonanie
Takie cudo króluje u nas w tym roku wśród
dżemów.
Figi i
śliwki, połączenie idealne. Na słodko, czy z
serkiem, wprost idealne.
Śliwki jeszcze są,
figi też, wiec
róbcie, a nie pożałujecie...
Składniki:- 1,5 kg
śliwek- 5 fig- 2 szklanki
cukru- sok z 1
cytrynyPrzepis:
Śliwki wypestkować.
Figi i
śliwki pokroić na ćwiartki. Do garnka o grubym dnie włożyć
śliwki oraz
cukier. Zostawić na 2 godz. bądź w lodówce max. na jedną noc. Po tym czasie dodać
sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min. Dodać pokrojone w ćwiartki
figi, i ponownie gotować ok. 15 min. Często mieszać, aby masa się nie przypaliła. Niektóre
figi się rozgotują, inne zostaną w całości, co ładnie smakuje i pięknie wygląda. Gotową masę nakładać do słoików, pasteryzować 10 min. we wrzącej wodzie. Najlepiej podawać z grzanką z
kozim serem. Pychotka.
Smacznego.źródło: własne