Wykonanie
Dzień dobry!Wciąż mamy lato w pełni,
zero deszczu i ochłodzenia. Co nam zostaje innego, niż lody? :-)Tym razem
lody ziołowe, na słodko.
Bazylia jest bardzo wdzięcznym
ziołem, które równie dobrze smakuje w słodkim jak i wytrawnym wydaniu. Przygotowywałam już z nią lemoniadę w tym roku.
Lody były tylko kwestią czasu :-). Słodkie, zielone, z orzeźwiającą
bazylią i lekką nutą
cytryny. Pyszne!
Składniki:1 duży pęczek
bazylii500 ml
mleka250 ml
śmietanki 30%2
żółtka100 g
cukruskórka starta z 1
cytrynyWykonanie:Listki
bazylii myjemy i osuszamy, następnie blendujemy je z odrobiną
mleka.
Mleko,
śmietankę,
żółtka i
cukier dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut. Masę
mleczną łączymy z
bazylią i
skórką z cytryny, chłodzimy. Masę
lodową wlewamy do maszynki do
lodów i kręcimy
lody ok. 30 minut. W razie potrzeby dodatkowo domrażamy.
Lody można przygotować również bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.
Smacznego!