Wykonanie
Crème Caramel (Crème Renversèe) to klasyka wśród francuskich deserów. Delikatny,
mleczno-
waniliowy smak, wzbogacony
bursztynowym karmelem pozwala na mniej lub bardziej kontrastowe łączenie aromatów. Jesienna i zimowa aura sprzyja winnym i korzennym barwom oraz smakom - stąd propozycja gotowanej w
winie suszonej śliwki. Dwie klasyki w jednym, rozpieszczającym zmysły podczas długiego popołudnia deserze.Spośród dwóch receptur, które posiada w swoim zeszycie mój małżonek wybrałam tą, która w efekcie końcowym
daje bardziej zwarty i kremowy deser. W połączeniu z winnym
syropem i
śliwką lepiej się sprawdzi. Tą drugą recepturę, która jest lżejsza, bo na bazie
mleka oraz całych jaj połączę z
owocami lata w odpowiedniej dla nich
porze.Jeżeli macie ochotę na więcej podobnego, kremowego deseru z
suszonymi śliwkami to polecam Wam Far Breton - popularne, bretońskie ciasto/dese r.Polecamy też więcej przepisów na: Desery, Kuchnia francuskaNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
śliwki suszone, karmelCrème caramel i
śliwki gotowane w
czerwonym winieSkładniki:250 ml
śmietany 30%125 ml
mleka50 g
cukru160 g
żółtek (około 8
żółtek zakładając, że 1
żółtko waży 20 g)1/2
laska waniliiKarmel:80 g
cukruŚliwki gotowane w
czerwonym winie:200 g
śliwek suszonych300 ml
wina czerwonego wytrawnego z nutą
owoców50 g
cukru kryształu1/2
cytryny (sok i skórka)1 szczypta
cynamonu1
goździkPrzed przygotowaniem polecam:poradnik, jak sprawdzić świeżość i jak przechowywać
jajkaPrzygotowanie:
Śliwki:
Czerwone wino wlać do garnka, dodać
cukier, sok i
skórkę cytrynową oraz
cynamon i
goździki. Doprowadzić do wrzenia, włożyć
śliwki i gotować na małym ogniu do momentu, aż
śliwki napęcznieją i zmiękną. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a
wino gotować, aż uzyska konsystencję
syropu. Zdjąć z ognia, włożyć
śliwki, ostudzić.Karmel:
Cukier wsypać na suchą patelnię, dodać 2 łyżki
wody i skarmelizować. Przelać do naczynek, aby zastygł.Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. Przygotować brytfankę.Krem:
Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka.
Mleko wymieszać ze
śmietaną i nasionami
wanilii. Podgrzać (nie gotować).
Żółtka utrzeć z
cukrem na gładką masę do momentu aż
cukier rozpuści się. Podgrzane ze
śmietaną i
wanilią mleko wlać do utartych
żółtek. Dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi/trzepaczki. Wlać na zastygły w miseczkach karmel. Przykryć folią aluminiową.Foremki wyjąć z brytfanki i ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Prezentacja: każdy krem wyjąć z foremki na talerz, polać karmelem, nałożyć dowolną ilość
śliwki gotowanej w
winie oraz polać
syropem winnym.


,Składnik główny:
mleko,Składnik główny:
jajka,Składnik główny:
śliwki suszone,Składnik główny:
wanilia,Rodzaj dania:Deser,