ßßß Cookit - przepis na Torcik z musem truskawkowym

Torcik z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Sezon na truskawki w pełni... Koniecznie trzeba z nich korzystać zanim się skończą... Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny, cudownie delikatny torcik z truskawkowym musem. Biszkopt klasyczny rzucany, krem to luźna interpretacja przepisu z Kwestii Smaku . Polecam baaardzo :)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl (160g) cukru
3/4 szkl (100g) mąki pszennej tortowej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.
Każdy naponczować leciuteńko osłodzoną wodą z dodatkiem aromatu cytrynowego lub ekstraktu waniliowego.
Składniki na krem:
1 kg truskawek
2 łyżki soku z cytryny
10-12 łyżek cukru pudru (w zależności od słodyczy truskawek)
2 łyżki cukru z wanilią (klik)
2 kopiate łyżki stołowe żelatyny
900ml śmietany kremówki 36%
ponadto:
płatki białej czekolady do posypania
kilka truskawek do dekoracji
12 makaroników, bezików lub ciasteczek amaretto do dekoracji
Truskawki obrać i umyć. Dokładnie zmiksować sokiem cytrynowym, cukrem waniliowym i z połową cukru pudru. Żelatynę namoczyć w ok. 8 łyżkach zimnej wody i odstawić na 10minut. Po tym czasie rozpuścić ją dokładnie w kąpieli wodnej (nie zagotować!).
Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu truskawkowego. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu. Delikatnie ale dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę do stężenia.
W tortownicy (najlepiej większej od biszkoptu czyli takiej ok. 26cm) ułożyć pierwszy blat i wyłożyć 1/3 kremu (tortownica powinna być bardzo wysoka. Jeśli korzystamy ze standardowej konieczne będzie "wydłużenie jej" za pomocą dodatkowej obręczy). Odstawić do stężenia. Położyć drugi blat i wylać drugą część kremu ponownie odstawiając do stężenia. Wierzch przykryć trzecim blatem i wylać ostatnią warstwę kremu. Wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia tort powinien już stężeć. Delikatnie zdejmujemy obydwie obręcze. Nożem wygładzamy brzegi. Wierzch posypujemy płatkami białej czekolady i dekorujemy truskawkami, ciasteczkami i listkami mięty. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/06/torcik-z-musem-truskawkowym.html