Wykonanie

Obłędnie pyszna
tarta. Zdecydowanie trafia do kolekcji moich ulubionych. Szkoda, że sezon na
szparagi trwa tak krótko.... Po jego zakończeniu, myślę że równie dobrze będzie smakowała np z
fasolką szparagową :) Przepis znaleziony na stronie Rustykalna kuchnia . Polecam baaardzo :)Składniki:1 pęczek
zielonych szparagów1
por2
żółtka300g
ostrego żółtego sera (może być 200g+100g
sera topionego)1 łyżeczka ostrej
musztardyszczypta
soli4 łyżki
śmietany 12-18%275g
ciasta francuskiegooliwa z oliwekroztrzepane
żółtko do posmarowania
Szparagi umyć, oczyścić, ewentualnie obrać choć niekoniecznie. Odciąć zdrewniałe końcówki i dociąć do jednakowej długości. Ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut (najlepiej w specjalnym wysokim garnku nie zanurzając główek wrzucić na wrzątek). Ugotowane
szparagi odcedzić i przelać lodowatą
wodą.
Pora pokroić w pół-talarki.
Śmietanę roztrzepać dokładnie z
żółtkami i
musztardą. Dodać pokrojonego
pora, starty
żółty ser i
sól. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce. Brzegi pozawijać dookoła na wysokość ok 1 cm. Można dodatkowo widelcem zrobić dookoła wzorek. Posmarować ciasto roztrzepanym
żółtkiem. Masę
serową wyłożyć na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na
serze ułożyć równo
szparagi. Całość skropić
oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Smacznego :)


