ßßß Cookit - przepis na Tarta na francuskim cieście z serem i szparagami

Tarta na francuskim cieście z serem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Obłędnie pyszna tarta. Zdecydowanie trafia do kolekcji moich ulubionych. Szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko.... Po jego zakończeniu, myślę że równie dobrze będzie smakowała np z fasolką szparagową :) Przepis znaleziony na stronie Rustykalna kuchnia . Polecam baaardzo :)
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 por
2 żółtka
300g ostrego żółtego sera (może być 200g+100g sera topionego)
1 łyżeczka ostrej musztardy
szczypta soli
4 łyżki śmietany 12-18%
275g ciasta francuskiego
oliwa z oliwek
roztrzepane żółtko do posmarowania
Szparagi umyć, oczyścić, ewentualnie obrać choć niekoniecznie. Odciąć zdrewniałe końcówki i dociąć do jednakowej długości. Ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut (najlepiej w specjalnym wysokim garnku nie zanurzając główek wrzucić na wrzątek). Ugotowane szparagi odcedzić i przelać lodowatą wodą.
Pora pokroić w pół-talarki. Śmietanę roztrzepać dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodać pokrojonego pora, starty żółty ser i sól. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce. Brzegi pozawijać dookoła na wysokość ok 1 cm. Można dodatkowo widelcem zrobić dookoła wzorek. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyć na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Całość skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/06/tarta-na-francuskim-ciescie-z-serem-i.html