Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny puszysty piernik Nie jest to rodzaj tradycyjnego piernika jak np ten z powidłami (klik). To raczej coś w rodzaju takiej szybkiej babki piernikowej ale nam bardzo smakowało. Dzieci tez bardzo chętnie po niego sięgały. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Thermomix - Dobre gotowanie". Polecam baaardzo :)Składniki:130g
masła100g
cukru pudru350g
mąki40g
przyprawy do piernika4
jajka150g
miodu150g
syropu owocowego (np.
malinowego)1 czubata łyżeczka
sody50g
orzechów włoskichwykonanie thermomix:Tortownicę z kominem o śr. 27 cm, lub keksówkę 12x33 natłuścić i wysypać
kaszą manną.Do naczynia miksującego wrzucić
orzechy i zmielić 10s/obr.4. Wysypać do miseczki.Do naczynia włożyć
cukier,
masło,
jajka i ucierać przy pomocy motylka 2 min obr.4 (jeśli używamy
cukru kryształu mielimy go wcześniej 30s.obr.9)Zdjąć motylek, dodać
przyprawy i
mąkę - wymieszać 2 min/obr.6 Ciasto dokładnie wyjąć. Do naczynia wlać
miód,
syrop owocowy i podgrzewać 2 min/90 st/obr.1 Po podgrzaniu dodać ciasto i miksować 20s/obr.5 Łyżeczkę
sody rozpuścić w 1/2 MT zimnej
wody i dodać do
orzechów. Wymieszać a następnie dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać kopystką (!) UWAGA: po dodaniu
sody nie uruchamiamy thermomixa gdyż ciasto straci zdolność wyrastania tylko mieszamy kopystką. Ciasto przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-55 minut w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto polać polewą i posypać siekanymi
orzechamiwykonanie tradycyjne:Tortownicę z kominem o śr. 27 cm, lub keksówkę 12x33 natłuścić i wysypać
kaszą manną.
Cukier puder,
masło i
jajka utrzeć bardzo dokładnie mikserem na najwyższych obrotach ok. 2 min., następnie dodać
przyprawę i
mąkę i miksować kolejne 2 minuty.
Miód i
syrop dokładnie zagrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia. Wymieszać dokładnie a następnie dodając powoli do ciasta miksować do momentu gdy wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą.
Orzechy drobniutko posiekać i dać do małej miseczki.
Sodę rozpuścić w 50 ml zimniej
wody i wlać do
orzechów - wymieszać. Następnie dodać do ciasta i bardzo delikatnie (!) łyżką drewnianą zamieszać kilka
razy. Absolutnie nie uruchamiać już miksera. Ciasto przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-55 minut w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto polać polewą i posypać siekanymi
orzechamiSkładniki na
polewę czekoladową:3 łyżki wrzątku3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao100g
masła lub
margarynyponadto:siekane
orzechy włoskie do posypaniaDo rondelka wlać wrzątek, dodać
cukier i rozpuścić, następnie dodać
masło lub
margarynę i mieszać rózgą do momentu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać przesiane
kakao cały czas mieszając dokładnie rózgą. Wymieszać na gładko. Polewą polać przestudzony piernik i posypać siekanymi
orzechamiSmacznego :)
