Wykonanie
świąteczne pierniczki (w tym
orzechowe)Służą do dekoracji stołu lub choinki, dopełniają świąteczne prezenty lub same nimi są, a przede wszystkim pachną korzennie, świątecznie i smakują cudownie – świąteczne pierniczki! To już kolejny rok, kiedy przygotowuję je na święta Bożego Narodzenia i chyba trudno już mi wyobrazić sobie ten czas bez pierniczków. W tym roku, dzięki Lokalnemu Rolnikowi, udoskonaliłem przepis i zamiast zwykłej
mąki pszennej użyłem
mąki orkiszowej, zamiast
miodu wielokwiatowego –
miód nawłociowy (prawdę mówiąc, miałem okazję pierwszy raz go spróbować i
mogę polecić zwłaszcza tym, który nie przepadają za
miodami zbyt słodkimi). Ponadto pierwszy raz pokusiłem się o jeszcze dwie rzeczy: lukrowanie oraz wariant
orzechowy pierniczków.Przepis znajdziecie też na stronie Lokalnego Rolnika [ tutaj ], gdzie możecie także nabyć odpowiednie produkty :).

Składniki:250-300 g
miodu100 g
cukru120 g
masła540 g
mąki orkiszowej2 łyżeczki
sody oczyszczonej60 g
przyprawy do piernika1
jajko + 1 do smarowania po wierzchu3-4 łyżki
śmietany 12%szczypta
solikakao (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor)do wersji orzechowej dodatkowo: 100 g
orzechów włoskich
Miód,
masło i
cukier rozpuścić i ostawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać z
sodą, wymieszać z
przyprawą do piernika i
solą oraz
kakao (jeśli dodajemy). Wlać przestudzony
miód z
masłem i
cukrem, wymieszać. Wbić
jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche i nie chciało się zawiązać, należy stopniowo dodawać po łyżce
śmietany aż do uzyskania gładkiej masy.Dodatkowo wersja orzechowa (z połowy porcji):Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone
orzechy włoskie i zagnieść ciasto.Ciasto można schłodzić przez chwilę w lodówce. Rozwałkować na ok. 3-4 mm i wycinać za pomocą foremek pierniczki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmieszanym
jajkiem, można też powciskać w ciasto
cukrowe perełki,
orzechy lub posypać zmielonymi
orzechami. Piec przez 8-10 min. w 180 ° C. Studzić rozłożone na kratce.Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku przez min. 3 tygodnie. Jeśli do Świąt zostało mniej czasu, to do słoika (puszki) można włożyć skórkę z
jabłka – przyspieszy to zmiękczanie pierniczków. Należy pamiętać, aby skórkę wymieniać co kilka dni, bo w przeciwnym razie się zepsuje.Składniki na
lukier:1-2 szklanki
cukru pudrubiałko z jednego
jajkaCukier puder utrzeć z
białkiem na gładką masę, tak, aby nie było grudek.
Lukier powinien być gęsty. Ozdabiać wystudzone pierniczki i zostawić do zastygnięcia lukru.Pierniczki najlepiej lukrować tuż przed świętami.

