ßßß Cookit - przepis na pierniczki lukrowane

pierniczki lukrowane

nazwa

Wykonanie

świąteczne pierniczki (w tym orzechowe)
Służą do dekoracji stołu lub choinki, dopełniają świąteczne prezenty lub same nimi są, a przede wszystkim pachną korzennie, świątecznie i smakują cudownie – świąteczne pierniczki! To już kolejny rok, kiedy przygotowuję je na święta Bożego Narodzenia i chyba trudno już mi wyobrazić sobie ten czas bez pierniczków. W tym roku, dzięki Lokalnemu Rolnikowi, udoskonaliłem przepis i zamiast zwykłej mąki pszennej użyłem mąki orkiszowej, zamiast miodu wielokwiatowego – miód nawłociowy (prawdę mówiąc, miałem okazję pierwszy raz go spróbować i mogę polecić zwłaszcza tym, który nie przepadają za miodami zbyt słodkimi). Ponadto pierwszy raz pokusiłem się o jeszcze dwie rzeczy: lukrowanie oraz wariant orzechowy pierniczków.
Przepis znajdziecie też na stronie Lokalnego Rolnika [ tutaj ], gdzie możecie także nabyć odpowiednie produkty :).
Składniki:
250-300 g miodu
100 g cukru
120 g masła
540 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g przyprawy do piernika
1 jajko + 1 do smarowania po wierzchu
3-4 łyżki śmietany 12%
szczypta soli
kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor)
do wersji orzechowej dodatkowo: 100 g orzechów włoskich
Miód, masło i cukier rozpuścić i ostawić do wystudzenia. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z przyprawą do piernika i solą oraz kakao (jeśli dodajemy). Wlać przestudzony miód z masłem i cukrem, wymieszać. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche i nie chciało się zawiązać, należy stopniowo dodawać po łyżce śmietany aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo wersja orzechowa (z połowy porcji):
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone orzechy włoskie i zagnieść ciasto.
Ciasto można schłodzić przez chwilę w lodówce. Rozwałkować na ok. 3-4 mm i wycinać za pomocą foremek pierniczki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem, można też powciskać w ciasto cukrowe perełki, orzechy lub posypać zmielonymi orzechami. Piec przez 8-10 min. w 180 ° C. Studzić rozłożone na kratce.
Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku przez min. 3 tygodnie. Jeśli do Świąt zostało mniej czasu, to do słoika (puszki) można włożyć skórkę z jabłka – przyspieszy to zmiękczanie pierniczków. Należy pamiętać, aby skórkę wymieniać co kilka dni, bo w przeciwnym razie się zepsuje.
Składniki na lukier:
1-2 szklanki cukru pudru
białko z jednego jajka
Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę, tak, aby nie było grudek. Lukier powinien być gęsty. Ozdabiać wystudzone pierniczki i zostawić do zastygnięcia lukru.
Pierniczki najlepiej lukrować tuż przed świętami.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/12/pierniczki-lukrowane.html