Zimno, zimno, coraz zimniej... Znów łazi po mnie jakieś choróbsko... Chętnie sięgam po rozgrzewające ciepłe zupki. Dzisiejsza propozycja powstała spontanicznie z tego co znalazłam w lodówce ;) To coś pośredniego pomiędzy wcześniej już publikowanym kremem ogórkowym, a cukiniowym, bowiem łączy w sobie obydwa składniki. Wyszło pysznie więc polecam Wam baaaardzo :)Składniki:2 długie ogórki zielone1 cukinia1 średnia cebula200 ml śmietany 12%100g serka topionego20g mąki pszennej500ml bulionu drobiowegosól, pieprzkoperekszczypiorekwykonanie thermomix:Ogórki i cukinię obrać i pokroić w kawałki. Cebulę również. Włożyć do naczynia dodać serek. Zmiksować 7s/obr. 8. Dodać mąkę, śmietanę i bulion i zmiksować 3s/obr.5Gotować 10 min/100 stopni/obr.2. Nałożyć miarkę i zmiksować 30s/obr.10. Dodać posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić. Podawać z groszkiem ptysiowymwykonanie tradycyjne:Ogórki, cebulę i cukinię pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować do miękkości ok 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać do zupy. Zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem. Dodać szczypiorek i koperek. Doprawić. Podawać z groszkiem ptysiowym.Smacznego :)