Sezon ogórkowy w pełni :) Kolejna propozycja na ich wykorzystanie po prezentowanych wcześniej ogórkach małosolnych . Zupa jest przepszna i bardzo lubiana przez moje dzieci. Podaję ją najczęściej z grzankami czosnkowymi lub gdy jest gęściejsza - z prażonym słonecznikiemPolecam bardzo :)Składniki:ok. 500-600g ogórków gruntowych1 marchewka3 ząbki czosnkukoperek100g serka topionego2-3 łyżki śmietany 12%ok. 1,5 l. bulionu drobiowegosól, pieprzOgórki i marchewkę umyć i obrać. Pokroić w grubsze plastry. Czosnek wycisnąć. Wszystko gotować w bulionie ok 15-20 minut. Następnie dodać serek topiony i śmietanę. Całość zmiksować i doprawić. Na koniec dodać świeży koper. Zwolennicy zaprawiania zup mąką mogą ją dodać - wtedy będzie dużo bardziej gęsta i wówczas można wierzch posypać uprażonym słonecznkiem.Smacznego :)