Wykonanie
Znowu długa przerwa...ale to przez tą intensywną zieleń za oknem! nic, tylko chce się wychodzić do parku, na rolki, na spacer, na rolki, na działkę a ostatnio jeszcze na plac zabaw. Tak plac zabaw!:) Przecież w każdym z nas drzemie gdzieś głęboko coś z dziecka. Kilka minut na huśtawce, pająku czy innej trampolinie i od razu czujemy jak rozpiera Nas szczęście:)No więc w związku z tą soczystą
zielenią, zapraszam Was na kolejny zielony krem....tym razem z
cukinii. Robiłam tę zupę już kilka
razy z
miętą, jednak teraz użyłam zasłyszanego niedawno
szczypiorku. Muszę przyznać, że obie wersje bardzo mi smakują. Czego niestety nie
mogę powiedzieć o M. gdyż dla niego, wszystko co zielone, jest - jak już kiedyś wspomniałam - niejadalne;) Cóż trudno....będzie więcej dla mnie. Dla M. mam w zanadrzu smakołyk
mięsno-
grzybowo-
serowy, który poznacie w poniedziałek i z którego myślę, że większość panów nie liczących kalorii, będzie zadowolonych:)


Składniki:przepis na 4
kubki;)600 g
cukiniiserek topiony śmietankowyok 1/2 pęczka
szczypiorku1
cebula400 ml
bulionu drobiowegogałka muszkatołowadwie łyżki
oliwysólpieprz
Przygotowanie:Pokrój
cebulę i
cukinię na spore kawałki. Zeszklij
cebulę na
oliwie i następnie dodaj
cukinię i
bulion.


Gotuj na małym ogniu aż
cukinia zmięknie. Przełóż wszystko do blendera, dodaj
serek i
szczypiorek i dokładnie wszystko zmiksuj. Przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Ja posypałam zupkę ostrą mieloną
papryką.

Ps. Zamiast
szczypiorku może być
mięta albo
koperek.


