Pokochałam soczewicę.... zdecydowanie :) Jakoś wcześniej nie miałam okazji zbyt wiele razy jej jeść, a szkoda, bo to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych bogata w wapń, białko i żelazo...Dzisiejszy obiad powstał w oparciu o bób z boczkiem i cebulką po góralsku, który publikowałam już wcześniej na blogu. Pysznie wyszło... szybko i pysznie. Polecam wam i to baaardzo :)Składniki:500g zielonej soczewicybulion drobiowy lub lekko osolona woda200g baleronu lub boczku3 cebuleSoczewicę gotować w bulionie ok 15-20 minut (do miękkości, soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania jak np. fasola). W międzyczasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę lub paski i cebulę pokrojoną w piórka. Odcedzić soczewicę i dodać do boczku i cebuli. Wymieszać i doprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub zieloną cebulką.Smacznego :)