ßßß Cookit - przepis na Bób po góralsku z boczkiem i cebulką

Bób po góralsku z boczkiem i cebulką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam bób. Zawsze czekam na niego niecierpliwie, a gdy się już pojawi nie mogę się mu oprzeć. Tegoroczny sezon zaczęłam od kuchni góralskiej i propozycji zaczerpniętej z książki Wandy Czubernatowej "Góralskie jadło na co dzień i od święta". Polecam Wam i to baaaaardzo :)
Składniki:
500g bobu
1/2 łyżki soli
200g baleronu lub boczku
3 cebule
Bób umyć i wrzucić na wrzątek. Gotować ok. 20 minut, a pod koniec gotowania posolić wodę. W międzyczasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka. Odcedzić bób i dodać do boczku i cebuli. Wymieszać i doprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Posypać pietruszką. Podawać koniecznie z kwaśnym mlekiem. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/07/bob-po-goralsku-z-boczkiem-i-cebulka.html