ßßß Cookit - przepis na Bób

Bób

nazwa

Składniki

Wykonanie

Cześć =) Nareszcie nadszedł sezon na bób!
Co roku, wczesnym latem, z niecierpliwością wypatruję na warzywnych straganach pierwszego, młodego bobu. A gdy już się pojawi, nic nie sprawia mi większej przyjemności, niż popołudnie na powietrzu z dobrą książka i miską świeżo ugotowanego, pachnącego, zielonego smakołyku.
Potrzebne będą:
- świeży bób
- sól
Sposób wykonania:
Świeży bób wrzucamy na lekko osolony wrzątek, doprowadzamy z powrotem do wrzenia, a następnie gotujemy około 7 minut i odcedzamy.
Na początku sezonu młode nasiona można jeść ze skórą, trochę starsze lub mrożone - smaczniejsze będą obrane.
Obieranie bobu jest bardzo proste i ma w sobie coś z zabawy. Skórę należy z jednej strony nadgryźć, a nasiono lekko przycisnąć - zielony środek sam łatwo wskoczy do miski (lub prosto do buzi).
Młody bób, ze skórą lub bez, wystarczy polać roztopionym masłem, doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem i już mamy doskonałą przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Jeśli o połączenia smakowe, to bób bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami, cytryna, niezbyt ostrymi serami (feta, mozarella, kozi twaróg), czosnkiem, a także boczkiem i dojrzewającymi szynkami, jak włoska parmeńska, czy hiszpańska serrano.
Do tego ulubiony alkohol i już możemy przenieść się do letniego, pachnącego słońcem, kulinarnego raju.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/06/bob.html