ßßß
Potrzebne będą:- świeży bób- sól
Sposób wykonania:Świeży bób wrzucamy na lekko osolony wrzątek, doprowadzamy z powrotem do wrzenia, a następnie gotujemy około 7 minut i odcedzamy.Na początku sezonu młode nasiona można jeść ze skórą, trochę starsze lub mrożone - smaczniejsze będą obrane.Obieranie bobu jest bardzo proste i ma w sobie coś z zabawy. Skórę należy z jednej strony nadgryźć, a nasiono lekko przycisnąć - zielony środek sam łatwo wskoczy do miski (lub prosto do buzi).Młody bób, ze skórą lub bez, wystarczy polać roztopionym masłem, doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem i już mamy doskonałą przekąskę lub dodatek do dania głównego.Jeśli o połączenia smakowe, to bób bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami, cytryna, niezbyt ostrymi serami (feta, mozarella, kozi twaróg), czosnkiem, a także boczkiem i dojrzewającymi szynkami, jak włoska parmeńska, czy hiszpańska serrano.Do tego ulubiony alkohol i już możemy przenieść się do letniego, pachnącego słońcem, kulinarnego raju.
Smacznego =)