ßßß Cookit - przepis na Mini-Pavlova

Mini-Pavlova

nazwa

Wykonanie

Pavlova już pojawiła się u mnie na blogu, ale wówczas była to wersja czekoladowa . Dzisiaj zapraszam na klasyczna białą Pavlovą robioną z tego samego przepisu - pomijamy tylko czekoladę i kakao. Można ją robić w wersji torcika (jako jeden spód bezowy) lub w wersji mini jako rodzaj małych deserków. Lekka, delikatna i pyszna. Polecam baaaaardzo :)
Składniki na ok. 10-12 szt:
6 białek
szczypta soli
300g cukru
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ponadto:
500ml śmietany 36%
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
dowolne owoce (maliny, poziomki, truskawki, borówki, granaty)
mięta do dekoracji
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo nadal nie przerywając ubijania dodawać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę i ocet. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką lub szprycą cukierniczą (tylka 2c) wyciskać okrągłe bezy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec ok 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku i jeszcze chwilę ubijać.
Na każdej bezie układać warstwe bitej śmietany. Wierzch posypać owocami i udekorowac listkiem mięty.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/07/mini-pavlova.html