Wykonanie
Pavlova już pojawiła się u mnie na blogu, ale wówczas była to wersja czekoladowa . Dzisiaj zapraszam na klasyczna białą Pavlovą robioną z tego samego przepisu - pomijamy tylko
czekoladę i
kakao. Można ją robić w wersji torcika (jako jeden spód
bezowy) lub w wersji mini jako rodzaj małych deserków. Lekka, delikatna i pyszna. Polecam baaaaardzo :)Składniki na ok. 10-12 szt:6
białekszczypta
soli300g
cukru1 łyżeczka
octu winnego białego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejponadto:500ml
śmietany 36%1-2 łyżki
cukru pudru (do smaku)dowolne
owoce (
maliny,
poziomki,
truskawki,
borówki,
granaty)
mięta do dekoracji
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Następnie stopniowo nadal nie przerywając ubijania dodawać
cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać
mąkę i
ocet. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką lub szprycą cukierniczą (tylka 2c) wyciskać okrągłe
bezy.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec ok 90 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder do smaku i jeszcze chwilę ubijać.Na każdej
bezie układać warstwe
bitej śmietany. Wierzch posypać
owocami i udekorowac listkiem
mięty.Smacznego :)