Wykonanie

Naleśniki to jedno z ukochanych dań moich dzieci :) Mogą jeść je na wiele sposobów i zawsze im się zmieszczą :) Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam farsz wg przepisu znalezionego w książce "
Miodowy tydzień z thermomixem". Bazuje on na brzoskwiniach,
twarogu i wiórkach
kokosowych. Całość jest dodatkowo zapieczona i polana sosem
waniliowym (takim jak tu) Polecam Wam baaardzo ;)Składniki na ok 12 szt:250g
mąki pszennej2
jajka250 ml
mleka250 ml
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruolej do smażeniaWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Smażyć na leciutko natłuszczonej patelni.Składniki na sos:3
żółtka2 łyżki
cukru zwykłego2 łyżki
cukru waniliowego (klik)1 łyżka
skrobi ziemniaczanej3 średnie
laski wanilii450 ml
mleka tłustego (użyłam prawdziwego wiejskiego)
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski
wanilli przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka.
Żółtka,
cukry,
skrobię, ziarenka i
mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane
laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć
laski wanilii i gotowe.Składniki na pastę hawajską:250g
białego sera (użyłam wiejskiego
tłustego sera)300g
brzoskwiń lub
moreli z puszki100g
wiórków kokosowychodrobina
cukru (opcjonalnie w zależności od
słodyczy owoców)wykonanie thermomix:
Twaróg i
owoce zmielić 15s/obr.6 Dodać wiórki i wymieszać 10s/obr 6wykonanie tradycyjne:
brzoskwinie zmiksować blenderem,
ser przecisnąć przez praskę trzykrotnie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.Naleśniki smarować pastą i składać na pół i jeszcze raz, w tzw "trójkąty". Podawać podsmażone, polane sosem
waniliowym i udekorowane cząstkami
brzoskwiń.Smacznego :)

