Wykonanie

Zestaw idealny... Delikatna, rozpływająca się w ustach
gruszka,
truskawki i pyszny aksamitny sos
waniliowy... Czegóż chcieć więcej... dla mnie rewelacja.
Gruszkę na parze jadałam już wielokrotnie, jednak dopiero w takiej odsłonie ją pokochałam... Sos
waniliowy to ten sam jaki robiłam tutaj, Polecam Wam bardzo :)Składniki na 4 porcje:4
gruszkisok z 1
cytryny4
truskawkiGruszki obrać, przekroić na pół i delikatnie wyciąć środek. Ja przygotowywałam je w thermomixie (przystawka varoma/temp.varoma/20 min/obr2) ale można również w tradycyjny sposób na np dużym sitku ułożonym na garnku z małą ilością
wody.
Gruszki skropić
sokiem z cytryny i gotować na parze do miękkości ok 15-20 min. W tym czasie przygotować sos.Składniki na sos:3
żółtka2 łyżki
cukru zwykłego2 łyżki
cukru waniliowego (klik)1 łyżka
skrobi ziemniaczanej3 średnie
laski wanilii450 ml
mleka tłustego (użyłam prawdziwego wiejskiego)
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski
wanilli przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka.
Żółtka,
cukry,
skrobię, ziarenka i
mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane
laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć
laski wanilii.Połówki
gruszek układać na talerzyku, polać sosem
waniliowym, udekorować
truskawkami i listkiem
mięty. Pozostały sos można pzechowywac w lodówce 2-3 dni :)Smacznego :)

