Wykonanie
Od dawna marzyła mi się taka
tarta. Z kremem patissiere, dużą ilością
truskawek i mocno wyczuwalną
wanilią. Dlatego postanowiłam, że zrobię ją zamiast
tortu urodzinowego dla mojego syna. Okazało się, że to był
trafny wybór.
Tarta zniknęła niemal natychmiast. A solenizantowi smakowała chyba najbardziej. Najlepszego synku.Krem na podstawie przepisu z Delicious Magazine .

Składniki (na formę 23 - 24 cm):Kruche ciasto (u mnie z przepisu M. Roux)*ok. 500 g
truskawek350 ml
mleka (3,2%)1
laska wanilii4 duże
żółtka100 g drobnego
cukru (u mnie trzcinowy)25 g
mąkiskórka starta z 1
cytryny (ja dałam z 1
limonki)Wykonanie:Schłodzone przez około 20 - 30 minut ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną
masłem formę do tarty (dno i boki). Dół nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię i wysypujemy na nią
groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy folię z
grochem i ciasto ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 - 15 minut, aż będzie ładnie upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.Przygotowujemy krem.
Laskę wanilii przekrawamy na pół i wkładamy do garnka z
mlekiem. Zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Żółtka ubijamy z
cukrem przez około 10 minut. Mają zdecydowanie zwiększyć objętość i stać się puszyste. Dosypujemy
mąkę i skórkę
limonki i przez chwilę nadal ubijamy. Zmniejszamy prędkość miksera. Stopniowo dolewamy ciepłe
mleko nie przerywając ubijania (wcześniej wyjmujemy
laskę wanilii, ale jej nie wyrzucamy). Gotową masę przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy aż krem zgęstnieje. Wrzucamy ponownie
laskę wanilii i zdejmujemy garnek z kremem z ognia. Przykrywamy po powierzchni kremu folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem i ciasto możemy przygotować dzień wcześniej.Z wystudzonego kremu wyjmujemy
laskę wanilii. Krem przekładamy na upieczone ciasto i wyrównujemy.
Truskawki kroimy w plastry i układamy na kremie. Możemy udekorować
miętą i posypać delikatnie
cukrem pudrem.* ciasta z tego przepisu jest trochę za dużo na tartę o tej średnicy. Ja jednak robię z całości, a resztę zamrażam. Z 2 lub 3 resztek wychodzi mi
potem kolejna, cała
tarta.