Wykonanie
Jesień to idealny czas na desery z
gruszkami a że bardzo za nimi przepadam i kupiłam ich spory zapas, więc z tych co zostały (bo większość trafiła do słoików) podałam dzisiaj w lekkim sosie
waniliowym.Prosty, pyszny i niedrogi deser a jaki efektowny . Mniammm...SKŁADNIKI:4 twarde
gruszkisos z 1/2
cytryny2 łyżki
cukru1 1/2 szklanki
wodySOS
WANILIOWY:2
żółtka2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy1 szklanka
mleka1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
wodyPRZYGOTOWANIE :Do garnka wlać
wodę i
sok z cytryny, wsypać
cukier i zagotować.
Gruszki obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do przygotowanego
syropu i gotować 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, łyżką cedzakową wyciągamy
gruszki na talerz.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości.
Mleko z
cukrem waniliowym zagotować,gdy
mleko lekko przestygnie wlać do niego utarte
żółtka i
mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z
wodą i wymieszać.Postawić na ogniu -niezbyt dużym, gotować aż powstanie
budyń.Krem nakładamy na talerz lub do pucharków, kładziemy na niego po dwie
gruszki i ozdabiamy odrobiną rozpuszczonej
czekolady.Smacznego.SMACZNEGO!
