ßßß
 
            
         Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2014 r. Po raz pierwszy zrobiłam swój własny domowy budyń . Tak by się nie stało, gdyby w lodówce nie nagromadziła się spora ilość żółtek, a to jest świetny sposób na ich spożytkowanie. Zabawne, bo do tej pory wydawało mi się, że jeśli budyń to tylko ten z torebki ze sklepowej półki. Nie miałam pojęcia, że tak prosto można go przygotować w domu. Potrzebne są składniki, które zawsze mamy pod ręką - mąkaziemniaczana, cukier waniliowy, żółtka, mleko - wszystko w temperaturze pokojowej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Budyń gotowy. Jeśli zawartość dobrze i dokładnie wymieszamy osiągniemy zamierzony cel. Budyń podałam z solonym sosem karmelowym też domowej roboty, było pysznie . Jego aksamitna konsystencja, żółta barwa i zdumiewający zdrowy smak, przerósł moje najśmielsze marzenia. Od tej pory torebki poszły w zapomnienie na zawsze. Robi się go bardzo szybko, prawie tak szybko jak z torebki. Ten budyń polecam każdemu, jako słodki deser na miły podwieczorek. Myślę, że idealnie się sprawdzi na nadchodzące jesienne chłody i permanentną szarość - życzę smacznego :-)Budyń domowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia . Rewelacyjny budyń domowy! Moja lista składników to jedynie podstawowa mieszanka budyniowa, będąca bazą do tworzenia aromatycznych wariacji. Teraz możemy eksperymentować ze smakami, dodać wszystko, co lubimy - wanilię, kakao, świeże owoce, owoce w syropie, ulubioną konfiturę, czy dżem, polewę czekoladową, adwokat, bitą śmietanę, bakalie, czekoladę i stworzyć deser na miarę naszych oczekiwań. Bardzo zachęcam do tworzenia własnych kombinacji budyniowych - życzę smacznego :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 20 minLiczba porcji: 3Rozmiar porcji: 1 pucharekSkładniki:Inspirację znalazłam tutaj :-)mąka ziemniaczana (można użyć mąki kukurydzianej): 1/4 szklankicukier : 1/3 szklankidomowy cukier waniliowy : 1 łyżkażółtka : 5mleko : 500 mlPrzygotowanie:do rondelka z grubym dnem dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier, domowy cukier waniliowy i żółtka, wszystko mieszamdodaję stopniowo mleko cały czas mieszającrondelek stawiam na ogniu i mieszając podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masacały czas podgrzewam, aż masa będzie gęstym budyniem na koniec doprowadzam do zagotowaniapodczas podgrzewania mieszam budyń trzepaczką, pod koniec miksuję mikserem tak, aby nie zrobiły się grudkiodstawiam z ognia i wykładam do miseczekmożna podawać z ulubionymi dodatkami, tym razem podałam z solonym sosem karmelowym, ale bardzo polecam z wiśniami i sokiem wiśniowym - bajka :-)
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2014 r. Po raz pierwszy zrobiłam swój własny domowy budyń . Tak by się nie stało, gdyby w lodówce nie nagromadziła się spora ilość żółtek, a to jest świetny sposób na ich spożytkowanie. Zabawne, bo do tej pory wydawało mi się, że jeśli budyń to tylko ten z torebki ze sklepowej półki. Nie miałam pojęcia, że tak prosto można go przygotować w domu. Potrzebne są składniki, które zawsze mamy pod ręką - mąkaziemniaczana, cukier waniliowy, żółtka, mleko - wszystko w temperaturze pokojowej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Budyń gotowy. Jeśli zawartość dobrze i dokładnie wymieszamy osiągniemy zamierzony cel. Budyń podałam z solonym sosem karmelowym też domowej roboty, było pysznie . Jego aksamitna konsystencja, żółta barwa i zdumiewający zdrowy smak, przerósł moje najśmielsze marzenia. Od tej pory torebki poszły w zapomnienie na zawsze. Robi się go bardzo szybko, prawie tak szybko jak z torebki. Ten budyń polecam każdemu, jako słodki deser na miły podwieczorek. Myślę, że idealnie się sprawdzi na nadchodzące jesienne chłody i permanentną szarość - życzę smacznego :-)Budyń domowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia . Rewelacyjny budyń domowy! Moja lista składników to jedynie podstawowa mieszanka budyniowa, będąca bazą do tworzenia aromatycznych wariacji. Teraz możemy eksperymentować ze smakami, dodać wszystko, co lubimy - wanilię, kakao, świeże owoce, owoce w syropie, ulubioną konfiturę, czy dżem, polewę czekoladową, adwokat, bitą śmietanę, bakalie, czekoladę i stworzyć deser na miarę naszych oczekiwań. Bardzo zachęcam do tworzenia własnych kombinacji budyniowych - życzę smacznego :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 20 minLiczba porcji: 3Rozmiar porcji: 1 pucharekSkładniki:Inspirację znalazłam tutaj :-)mąka ziemniaczana (można użyć mąki kukurydzianej): 1/4 szklankicukier : 1/3 szklankidomowy cukier waniliowy : 1 łyżkażółtka : 5mleko : 500 mlPrzygotowanie:do rondelka z grubym dnem dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier, domowy cukier waniliowy i żółtka, wszystko mieszamdodaję stopniowo mleko cały czas mieszającrondelek stawiam na ogniu i mieszając podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masacały czas podgrzewam, aż masa będzie gęstym budyniem na koniec doprowadzam do zagotowaniapodczas podgrzewania mieszam budyń trzepaczką, pod koniec miksuję mikserem tak, aby nie zrobiły się grudkiodstawiam z ognia i wykładam do miseczekmożna podawać z ulubionymi dodatkami, tym razem podałam z solonym sosem karmelowym, ale bardzo polecam z wiśniami i sokiem wiśniowym - bajka :-)

 polecam budyń również z wisienkami :-)
polecam budyń również z wisienkami :-)
 Smacznego:-)
Smacznego:-)