ßßß
1kg gruszek10 dkg cukru1 l wody1/3 lyzeczki kwasku cytrynowego1/2 torebki cukru waniliowegoWode zagotowac z cukrem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Gruszki przekroic, wyjac pestki, wrzucic do syropu i zagotowac na malym ogniu (Zbyt szybkie gotowanie sprawia, ze owoce pekaja). Odstawic na 10 minut zaraz po zagotowaniu. Kompot odcedzic. Owoce przelozyc do dzbanka i kompotierek, a syrop ponownie zagotowac. Zalac nim owoce. Ewentualnie dodac wiecej wody, jesli kompot jest za slodki. Kto lubi dodaje rowniez gozdziki i cynamon. Schlodzic.Oczywiscie czesc kompotu "zapakowalam" do sloikow na zime :) Kompot mozna wypic, a owoce np. wykorzystac do ciasta.Przepis uczestniczy w akcji: