Wykonanie

Sos
waniliowy to chyba najbardziej klasyczny, a jednocześnie najdelikatniejszy dodatek uzupełniający smak deserów,
lodów czy naleśników. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jego lżejszą wersję bez użycia
śmietany kremówki. Sos wychodzi delikatny i tak obłędnie pachnie, że nie można mu się oprzeć... Idealnie kremowy z chrupiącymi ziarenkami
wanilii. Przepis znalazłam na stronie Rodzina Rysch (zwiększyłam jedynie ilość
wanilii). Polecam Wam baaardzo :)Składniki:3
żółtka2 łyżki
cukru zwykłego2 łyżki
cukru waniliowego (klik)1 łyżka
skrobi ziemniaczanej3 średnie
laski wanilii450 ml
mleka tłustego (użyłam prawdziwego wiejskiego)
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski
wanilli przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka.
Żółtka,
cukry,
skrobię, ziarenka i
mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane
laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć
laski wanilii i gotowe.Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców,
lodów czy innych deserów.Smacznego :)
