ßßß Cookit - przepis na Sos waniliowy do lodów i deserów

Sos waniliowy do lodów i deserów

nazwa

Wykonanie

Sos waniliowy to chyba najbardziej klasyczny, a jednocześnie najdelikatniejszy dodatek uzupełniający smak deserów, lodów czy naleśników. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jego lżejszą wersję bez użycia śmietany kremówki. Sos wychodzi delikatny i tak obłędnie pachnie, że nie można mu się oprzeć... Idealnie kremowy z chrupiącymi ziarenkami wanilii. Przepis znalazłam na stronie Rodzina Rysch (zwiększyłam jedynie ilość wanilii). Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
3 żółtka
2 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru waniliowego (klik)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 średnie laski wanilii
450 ml mleka tłustego (użyłam prawdziwego wiejskiego)
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski wanilli przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka. Żółtka, cukry, skrobię, ziarenka i mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe.
Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/03/sos-waniliowy-do-lodow-i-deserow.html