ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z ciasta drożdżowego do barszczu

Paszteciki z ciasta drożdżowego do barszczu

nazwa

Wykonanie

Przepyszne paszteciki do barszczu z ciasta drożdżowego. Do tej pory najczęściej robiłam takie z ciasta francuskiego lub z ciasta "oponkowego" (tych ostatnich jeszcze nie umieściłam na blogu), jednak z całą pewnością dzisiejsze dołączą do tego zacnego grona :)
Są mięciuteńkie i pyszne. Z przepisu który znalazłam na blogu Smakiem... wychodzi ok 50-60 szt pasztecików. Polecam baaardzo :)
Składniki:
40g świeżych drożdzy
1/2 łyżeczki cukru
100 ml wody
3 szkl. mąki
duża szczypta soli
100g jogurtu naturalnego
3 jajka
5 łyżek stopionego ostudzonego smalcu
ponadto:
ok. 500g farszu ( u mnie ugotowane zmielone mięso drobiowe + duszona cebuka, przyprawy i jajko)
roztrzepane jajko do posmarowania
sezam lub kminek do posypania
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy zrobią się lekko płynne dodajemy 1-2 łyżki mąki, odrobinę wody tak by uzyskać konsystencje śmietany. Mieszamy i odstawiamy do momentu jak "ruszy".
Mąkę przeciać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody, roztrzepane jajka, jogurt i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie ciągle wyrabiając dodawać powoli stopiony smalec. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i rąk. Powinno być niezbyt zwarte ale nie klejące.
Miske odstawić pod przykryciem na ok 1 , 5 godz do momentu podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyjąc na stolnicę i rozwałkować na prostokat o wymiarach ok. 40x24cm i grubości ok 2-3mm. Następnie dzielimy go na pół uzyskując tym samym dwa pasy o wymiarach ok. 40x12 cm. Na każdy pas układamy wałeczek z farszu o szerokości ok 2 cm. Górną część ciasta założyć na farsz, dolna część posmarować namoczonym palcem i skleić. Powinna powstac ok 1 , 5 cm zakładka. Zrolować lekko całość tak by łączenie znalazło się na spodzie. Pociąć rulon ukośnie na ok 12-15 kawałków i układać na wyłożonej matą do pieczenia blasze. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Podobnie zrobić z drugim płatem i drugą częścią ciasta.
Piec nagrzać do 200 stopni. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 20 minut do zarumienienia.
Paszteciki wspaniale smakują jeszcze ciepłe jednak doskonale sie mrożą (mrozimy je po upieczeniu i ostudzeniu). Rozmrażamy delikatnie w piekarniku.
Ponieważ ja od razu robiłam je z założeniem, że będą mrożone w całości, to upieczone są tak "na za pięć dwunasta". Uznałam, że przy rozmrażaniu jeszcze złapią kolorek.
Polecam :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/paszteciki-z-ciasta-drozdzowego-do.html