Wykonanie
Gdy za oknem świeci słonko i jest gorąco raczej nie mamy ochoty na tradycyjny rosół :D W takie dni idealnie sprawdza się chłodnik. Dziś proponuję chłodnik litewski na bazie
botwinki. Pyszny w smaku, dietetyczny i zdrowy. Przepis jest zlepkiem wielu znalezionych w internecie a pomysł zaszczepiła mi znajoma - dzięki Azeciu :* Polecam :)Składniki:1 pęczek
botwinki (3-4 szt)ok.10
rzodkiewek1
ogórek zielony1
czerwona cebulka1 pęczek
koperku1 pęczek
szczypiorkukostka rosołowa (klik)1 litr
kefiru,
jogurtu naturalnego lub greckiego4
jajkasól,
pieprz,
czosnekBuraczki odciąć, umyć i ugotować w lekko osolonym wrzątku (można też pokroić część łodyg). Odcedzić zostawiając ok. 2-3 łyżki wrzątku, w którym rozpuścić
kostkę rosołową.
Buraczki wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jak
ogórka i
rzodkiewkę.
Cebulkę,
szczypiorek i
koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać, zalać
kefirem i doprawić. Podawać z ugotowanym na twardo
jajkiem. Smacznego :)