Wykonanie
Dzisiejsza pogoda nie skłania mnie do "pichcenia", gotowania i pieczenia. Dzisiaj mam ochotę na coś, co pomoże przetrwać dzień. Bardzo lubię jak jest ciepło, ale bez przesady ;)Dzisiejsza propozycja to bardzo szybki chłodnik . Chłodnik jest idealny na taki dzień jak dzisiaj, polecam!
Składniki (2 porcje):- pęczek
rzodkiewek- 2
ogórki- 1-2 ząbki
czosnku- duży
kefir (0,5l)- mały
jogurt naturalny (0,25ml)-
sól,
pieprz do smaku-
jajko ugotowane na twardo-
szczypiorek (pół pęczka)Przygotowanie:2 ząbki
czosnku obieramy i wrzucamy do rozdrabniacza, uruchomiamy go kilka
razy, by
czosnek był bardzo drobno rozdrobniony. Następnie myjemy
rzodkiewki i
ogórka ze skórą i również wrzucamy do rozdrabniacza, włączamy kilkakrotnie sprawdzając wielkość rozdrobnienia. Nie chodzi nam o papkę, a jedynie efekt jak po starciu
ogórka na tarce. Przekładamy wszystko do misy, garnka. Dodajemy posiekany
szczypior. Następnie dodajemy
kefir i
jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Wstawiamy całość do lodówki i podajemy mocno schłodzone. Już do talerza można dodać pokrojone, ugotowane na twardo
jajko.Oczywiście osoby, które nie mają rozdrabniacza mogą spokojnie
rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, a
ogórka zetrzeć na tarce. Efekt będzie taki sam, jedynie poświęcicie na przygotowanie chłodnika więcej czasu.Smacznego!