ßßß
Składniki (2 porcje):- pęczek rzodkiewek- 2 ogórki- 1-2 ząbki czosnku- duży kefir (0,5l)- mały jogurt naturalny (0,25ml)- sól, pieprz do smaku- jajko ugotowane na twardo- szczypiorek (pół pęczka)Przygotowanie:2 ząbki czosnku obieramy i wrzucamy do rozdrabniacza, uruchomiamy go kilka razy, by czosnek był bardzo drobno rozdrobniony. Następnie myjemy rzodkiewki i ogórka ze skórą i również wrzucamy do rozdrabniacza, włączamy kilkakrotnie sprawdzając wielkość rozdrobnienia. Nie chodzi nam o papkę, a jedynie efekt jak po starciu ogórka na tarce. Przekładamy wszystko do misy, garnka. Dodajemy posiekany szczypior. Następnie dodajemy kefir i jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Wstawiamy całość do lodówki i podajemy mocno schłodzone. Już do talerza można dodać pokrojone, ugotowane na twardo jajko.Oczywiście osoby, które nie mają rozdrabniacza mogą spokojnie rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, a ogórka zetrzeć na tarce. Efekt będzie taki sam, jedynie poświęcicie na przygotowanie chłodnika więcej czasu.Smacznego!