ßßß Cookit - przepis na Chleb Dukana

Chleb Dukana

nazwa

Wykonanie

Przepis Klary znaleziony na forum gazeta.pl :)
Moim zdaniem najlepszy ze wszystkich chlebów Dukana które miałam okazję piec. Jego smak najbardziej przypomina smak prawdziwego chleba :) Aromatyczny i pachnący :) Piekłam też raz zastępując otręby owsiane - żytnimi i też był pyszny :) Podane składniki wystarczają na trzy chleby pieczone w blaszkach 30x12. Ja miałam blaszki 35x10 więc zrobiłam w dwóch.
Składniki:
4 szkl otrębów owsianych
2 szkl. otrębów pszennych
1 szkl. mąki kukurydzianej
2 serki wiejskie 0% (każdy po 250g)
8 jajek
1/2 litra maślanki niskotłuszczowej
1 łyżka soli
40g proszku do pieczenia
1 łyżka suszonego koperku
1 łyżka tymianku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka granulowanego lub 3-4 ząbki wyciśniętego)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią (kamis, - ja nie dałam)
Wszystkie suche składniki bardzo dobrze wymieszać. Ser zmiksować z żółtkami i maślanką. Wymieszać z suchymi produktami. Na koniec dodac ubitą pianę z białek. Blaszki wyłożone papierem wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni i piec ok. 80-90 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/05/chleb-dukana.html