Wykonanie
Przepis Klary znaleziony na forum gazeta.pl :)Moim zdaniem najlepszy ze wszystkich
chlebów Dukana które miałam okazję piec. Jego smak najbardziej przypomina smak prawdziwego
chleba :) Aromatyczny i pachnący :) Piekłam też raz zastępując
otręby owsiane - żytnimi i też był pyszny :) Podane składniki wystarczają na trzy
chleby pieczone w blaszkach 30x12. Ja miałam blaszki 35x10 więc zrobiłam w dwóch.Składniki:4 szkl
otrębów owsianych2 szkl.
otrębów pszennych1 szkl.
mąki kukurydzianej2
serki wiejskie 0% (każdy po 250g)8
jajek1/2 litra
maślanki niskotłuszczowej1 łyżka
soli40g
proszku do pieczenia1 łyżka
suszonego koperku1 łyżka
tymianku1 łyżka
czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka granulowanego lub 3-4 ząbki wyciśniętego)1 łyżeczka
kminku1 łyżka
suszonych pomidorów z
bazylią (kamis, - ja nie dałam)Wszystkie suche składniki bardzo dobrze wymieszać.
Ser zmiksować z
żółtkami i
maślanką. Wymieszać z suchymi produktami. Na koniec dodac ubitą pianę z
białek. Blaszki wyłożone papierem wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni i piec ok. 80-90 minut.Smacznego :)