Wykonanie
Zmodyfikowana wersja
chlebka jest przepyszna, chlebek jest bardziej sycący, a co najważniejsze starcza na długo pokrojony na bardzo cienkie kromeczki. Przepis pochodzi od Wietrzyka z tego forum dieta.pl .Składniki:2 szklanki
oterębów pszennych4 szklanki
otrębów owsiannych1 szklanka mazeiny kukurydzianej (
skrobi kukurydzianej)8
jajek1/2 l.
maślanki niskotłuszczowej2 opakowania
serków wiejskich po 250 g1 łyżka
soli1 łyżka
proszku do pieczeniaOtręby pszenne i owsiane razem z mazeiną,
solą i
proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.
Otręby, mazeina,
sól i
proszek do pieczenia...........................................
Suche produkty razem wymieszane................................
Żółtka łączymy z
serkami.
Żółtka i
serki wiejskie..........................................................
Masa jajeczno-serowa..............................................Masę jajeczno-
serową dodajemy do suchych produktów razem z
maślanką. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy.
Maślanka, masa jajeczno-serowa i suche produkty............................Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek. Wszystko dokładnie ale delikatnie ze sobą mieszamy.
Masa na
chlebki razem z pianą z
białek.......................................Gotowe ciasto
chlebowe przekładamy do
trzech podłużnych foremek ( u mnie dwie podłużne i jedna kwadratowa) wyłożonych papierem do pieczenia.
Chlebki przed pieczeniem...........................................................
Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 1 godzinę i 15 minut.
Chlebki Dukana lekko zmodyfikowane.........................................Upieczone
chlebki studzimy, jeden zostawiamy, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i mrozimy. Smacznego !!!
I jeszcze kilka kromeczek.............................................................