Wykonanie
            Zmodyfikowana wersja 
chlebka jest przepyszna, chlebek jest bardziej sycący, a co najważniejsze starcza na długo pokrojony na bardzo cienkie kromeczki. Przepis pochodzi od Wietrzyka z tego forum dieta.pl .Składniki:2 szklanki 
oterębów pszennych4 szklanki 
otrębów owsiannych1 szklanka mazeiny kukurydzianej (
skrobi kukurydzianej)8 
jajek1/2 l. 
maślanki niskotłuszczowej2 opakowania 
serków wiejskich po 250 g1 łyżka 
soli1 łyżka 
proszku do pieczeniaOtręby pszenne i owsiane razem z mazeiną, 
solą i 
proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.
 Otręby
Otręby, mazeina, 
sól i 
proszek do pieczenia...........................................

Suche produkty razem wymieszane................................
Żółtka łączymy z 
serkami.
 Żółtka
Żółtka i 
serki wiejskie..........................................................

Masa jajeczno-serowa..............................................Masę jajeczno-
serową dodajemy do suchych produktów razem z 
maślanką. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy.
 Maślanka
Maślanka, masa jajeczno-serowa i suche produkty............................Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z 
białek. Wszystko dokładnie ale delikatnie ze sobą mieszamy.

Masa na 
chlebki razem z pianą z 
białek.......................................Gotowe ciasto 
chlebowe przekładamy do 
trzech podłużnych foremek ( u mnie dwie podłużne i jedna kwadratowa) wyłożonych papierem do pieczenia.
 Chlebki
Chlebki przed pieczeniem...........................................................
Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 1 godzinę i 15 minut.
 Chlebki
Chlebki Dukana lekko zmodyfikowane.........................................Upieczone 
chlebki studzimy, jeden zostawiamy, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i mrozimy. Smacznego !!!

I jeszcze kilka kromeczek.............................................................