ßßß Cookit - przepis na Chleb Dukana lekko zmodyfikowany

Chleb Dukana lekko zmodyfikowany

nazwa

Wykonanie

Zmodyfikowana wersja chlebka jest przepyszna, chlebek jest bardziej sycący, a co najważniejsze starcza na długo pokrojony na bardzo cienkie kromeczki. Przepis pochodzi od Wietrzyka z tego forum dieta.pl .
Składniki:
2 szklanki oterębów pszennych
4 szklanki otrębów owsiannych
1 szklanka mazeiny kukurydzianej (skrobi kukurydzianej)
8 jajek
1/2 l. maślanki niskotłuszczowej
2 opakowania serków wiejskich po 250 g
1 łyżka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
Otręby pszenne i owsiane razem z mazeiną, solą i proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.
Otręby, mazeina, sól i proszek do pieczenia...........................................
Suche produkty razem wymieszane................................
Żółtka łączymy z serkami.
Żółtka i serki wiejskie..........................................................
Masa jajeczno-serowa..............................................
Masę jajeczno-serową dodajemy do suchych produktów razem z maślanką. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy.
Maślanka, masa jajeczno-serowa i suche produkty............................
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie ale delikatnie ze sobą mieszamy.
Masa na chlebki razem z pianą z białek.......................................
Gotowe ciasto chlebowe przekładamy do trzech podłużnych foremek ( u mnie dwie podłużne i jedna kwadratowa) wyłożonych papierem do pieczenia.
Chlebki przed pieczeniem...........................................................
Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 1 godzinę i 15 minut.
Chlebki Dukana lekko zmodyfikowane.........................................
Upieczone chlebki studzimy, jeden zostawiamy, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i mrozimy. Smacznego !!!
I jeszcze kilka kromeczek.............................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/04/Chleb-Dukana-lekko-zmodyfikowany.html