Wykonanie
Tym razem zrobiłem
chleb Dukana. Znaczy się dozwolony dla ludzi na diecie Dukana - ostatnio dość popularnej. Jeden taki przepis już mam tutaj (od Karoliny), ale teraz chciałem zrobić inny - tak żeby móc kolejny przepis wpisać :) Poczytałem trochę o tej diecie, popatrzyłem na kilka przepisów i zrobiłem swój.
Chleb dość specyficzny w smaku, ale nawet całkiem niezły. Przede wszystkim zaskoczyło mnie to, że był taki wilgotny w środku. A tak właściwie to zrobiłem go na zamówienie. Koleżanki z pracy mojej żony uparły się, że chciałyby spróbować. Co było robić... Zakasałem rękawy i wykręciłem dwa bochenki :)
Marta, Mariola, podobno wam bardzo smakował
chleb i chciałyście przepis? :) Proszę bardzo :)Karolina również przepis bardzo chciała, więc i dla ciebie prezent, Karo :)
400 g
otrębów owsianych150 g
otrębów pszennych4 łyżki
skrobi kukurydzianej8
jajekPół litra
maślanki niskotłuszczowej450 g
serków wiejskich "light"1 łyżka
soli3 łyżki
proszku do pieczenia4 łyżki
szczypiorkuReceptura jest naprawdę
banalna (zresztą jak zawsze :))Po kolei wrzucamy wszystko do dużej miski:
otręby,
skrobię,
proszek do pieczenia,
serki,
żółtka jaj,
maślankę,
sól, drobno posiekany
szczypiorek (jeśli o czymś zapomniałem to też to dodajemy :)).
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na końcu. Jak już mamy wszystko w kupie to mieszamy. Jak już stwierdzimy, że wymieszaliśmy to przekładamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinię i 15 minut.Oczywiście, co bardzo istotne, blaszki wykładamy papierem do pieczenia.A inne przepisy "dukanowe" znajdziecie u Karoliny: www.drdukan.blog.
onet.pl