ßßß Cookit - przepis na Chleb Dukana II

Chleb Dukana II

nazwa

Wykonanie

Tym razem zrobiłem chleb Dukana. Znaczy się dozwolony dla ludzi na diecie Dukana - ostatnio dość popularnej. Jeden taki przepis już mam tutaj (od Karoliny), ale teraz chciałem zrobić inny - tak żeby móc kolejny przepis wpisać :) Poczytałem trochę o tej diecie, popatrzyłem na kilka przepisów i zrobiłem swój. Chleb dość specyficzny w smaku, ale nawet całkiem niezły. Przede wszystkim zaskoczyło mnie to, że był taki wilgotny w środku. A tak właściwie to zrobiłem go na zamówienie. Koleżanki z pracy mojej żony uparły się, że chciałyby spróbować. Co było robić... Zakasałem rękawy i wykręciłem dwa bochenki :)
Marta, Mariola, podobno wam bardzo smakował chleb i chciałyście przepis? :) Proszę bardzo :)
Karolina również przepis bardzo chciała, więc i dla ciebie prezent, Karo :)
400 g otrębów owsianych
150 g otrębów pszennych
4 łyżki skrobi kukurydzianej
8 jajek
Pół litra maślanki niskotłuszczowej
450 g serków wiejskich "light"
1 łyżka soli
3 łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki szczypiorku
Receptura jest naprawdę banalna (zresztą jak zawsze :))
Po kolei wrzucamy wszystko do dużej miski: otręby, skrobię, proszek do pieczenia, serki, żółtka jaj, maślankę, sól, drobno posiekany szczypiorek (jeśli o czymś zapomniałem to też to dodajemy :)). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na końcu. Jak już mamy wszystko w kupie to mieszamy. Jak już stwierdzimy, że wymieszaliśmy to przekładamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinię i 15 minut.
Oczywiście, co bardzo istotne, blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
A inne przepisy "dukanowe" znajdziecie u Karoliny: www.drdukan.blog.onet.pl
Źródło:http://www.chleby.info/2010/12/chleb-dukana.html