Wykonanie
Chleb jest naprawdę przyzwoity, szczególnie, kiedy nie żałuje się ulubionych przypraw. Gorąco polecam wszystkim Dukanowcom spragnionym, choćby małej kanapki. :)
źródło przepisu: smaczliwkowo.blox.plskładniki na 3 keksówki (12 x 30 cm)4 szklanki
otrąb owsianych2 szklanki
otrąb pszennychszklanka
skrobi kukurydzianej2
serki wiejskie lekkie (Piątnicy, 0%, każdy po 250 g)8
jajek (
białka należy ubić na pianę)1/2 l
maślanki niskotłuszczowejłyżka
soli1 1/3
torebki proszku do pieczenia (ok 40 g)po 1 łyżce
suszonego kopru,
tymianku,
czosnku niedźwiedziego i
suszonych pomidorów z
bazylią (lub innych ulubionych przypraw)łyżeczka
kminkuWszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
Ser rozgnieść i wymieszać z
żółtkami, następnie porcjami dodawać
maślankę. Całość wymieszać, dodać pianę z
białek i mieszać delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.Piec około 90 minut w temperaturze 200-220 stopni.Smacznego!