ßßß

Składniki (na formę o śr. 20x10 cm):1 i 1/4 szklanki mąki1 szklanka mąki chlebowej (750)2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody1 łyżeczka soli100 g mozzarelli3 łyżki posiekanej świeżej bazyliipół szklanki suszonych pomidorów (10 szt.)2 jajka2,5 łyżki oliwy1 i 1/4 szklanki maślankiPrzygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C.2. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać.3. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać wraz z bazylią do mieszanki mąki i wymieszać.4. W osobnej misce wymieszać składniki płynne: jajka, oliwę i maślankę. Dodać je do składników suchych i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.5. Przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 45-50 min. (do suchego patyczka).Źródło/ Inspiracja: Let's Dish