Wykonanie
Chleb w wersji ekspresowej, bo bez użycia
drożdży - mięciutki, wilgotny, po prostu smaczny. Takie ciasto w wersji wytrawnej :) Polecam nie tylko wielbicielom sałatki Caprese.
Składniki (na formę o śr. 20x10 cm):1 i 1/4 szklanki
mąki1 szklanka
mąki chlebowej (750)2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody1 łyżeczka
soli100 g
mozzarelli3 łyżki posiekanej świeżej
bazyliipół szklanki
suszonych pomidorów (10 szt.)2
jajka2,5 łyżki
oliwy1 i 1/4 szklanki
maślankiPrzygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C.2. Do dużej miski przesiać obie
mąki, dodać
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Wymieszać.3.
Mozzarellę i
suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać wraz z
bazylią do mieszanki
mąki i wymieszać.4. W osobnej misce wymieszać składniki płynne:
jajka,
oliwę i
maślankę. Dodać je do składników suchych i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.5. Przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 45-50 min. (do suchego patyczka).Źródło/ Inspiracja: Let's Dish