ßßß Cookit - przepis na Chleb CAPRESE

Chleb CAPRESE

nazwa

Wykonanie

Chleb w wersji ekspresowej, bo bez użycia drożdży - mięciutki, wilgotny, po prostu smaczny. Takie ciasto w wersji wytrawnej :) Polecam nie tylko wielbicielom sałatki Caprese.
Składniki (na formę o śr. 20x10 cm):
1 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka mąki chlebowej (750)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
100 g mozzarelli
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
pół szklanki suszonych pomidorów (10 szt.)
2 jajka
2,5 łyżki oliwy
1 i 1/4 szklanki maślanki
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C.
2. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać.
3. Mozzarellę i suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać wraz z bazylią do mieszanki mąki i wymieszać.
4. W osobnej misce wymieszać składniki płynne: jajka, oliwę i maślankę. Dodać je do składników suchych i dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
5. Przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec przez 45-50 min. (do suchego patyczka).
Źródło/ Inspiracja: Let's Dish
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/08/chleb-caprese.html